Србија

Предраг Кон се огласио из ПАЛАТЕ СРБИЈЕ: Србија je међу првим земљама која ће добити ВАКЦИНУ !

Фото: јутјуб

Саопштио је последње информације

Кризни штаб се обратио из Палате Србија на редовној конференцији за новинаре, а у вези са корона вирусом.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Подсетимо, председница Владе Србије Ана Брнабић рекла је да се епидемиолошка ситуација у Србији поправља.

– Имамо 11 узастопних дана у којима опада број хоспитализованих. Последњих дана имамо више отпуста него пријема у болнице због корона вируса – истиче Брнабићева.

Додала је и да Србија преговара са неколико држава о вакцини.

– Преговарамо са неколико држава о вакцини, бићемо међу првих 20 земаља које ће је добити. Гарантујем да ће Србија бити једна од првих земаља која ће добити вакцину, вакцина ће бити у земљи тек када буде потпуно безбедна а све протоколе и документацију о фазама тестирања нашИ стручњаци већ данас гледају. Далеко смо од рестриктивних мера и од полицијског часа, мере које су сада на снази остаће још неко време, јер је важно да задржимо дисциплину – нагласила је премијерка.

На почетку конференције се обратио доктор Кон.

У последња 24 сата у Србији је на корона вирус тестирана 6.251 особа, њих 236 било је позитивно, или 3,77 одсто, а нажалост преминуло је девет лица.

Према последњим подацима Министарства здравља и Института „Батут“, на респираторима се у болницама широм Србије налази 106 пацијената.

Упркос смиривању ситуације и мањем број оболелих, надлежни су јасно ставили до знања да не размишљају још о ублажавању рестриктивних мера, те да највећу пажњу посвећују почетку нове школске године.

– Епидемиолог Предраг Кон каже да смањење броја пацијената на које се сумња иде спорије него пражњење болница. Ситуација је и после јасног побољшања и даље несигурна. – рекао је доктор Кон.

Епидемиолог је одговорио на питање које занима све родитеље ђака.

Предраг Кон дао је препоруке родитељима чија деца у септембру крећу у школу.

– Што се тиче ученика и свих мера које се планирају, о тоеме ће састанак кризнг штаба известити у уторак,

Разматра се много предлога, ту сад постаје само техичка питања везане за могућности разних школа, а то са Министарством просвете решавамо. Оно што реба да знају родитељи је да само дете које је здраво сме да иде у школу.

Дете ће свако јутро пре поласка у школу мерити температуру, друга ствар је та да ће бити шптребно да родитељи буду сараднииц, тако што ће да причају са децом а у томе ће им помоћи прилог са телевизије. Понашасање у школи ће бити познато наставницимиа и ученицима. Млађи разреди од првог до петог ће имати наставу у школама, а старији ће имати комбинован систем учења – рекао је епидемиолог Предраг Кон.

Епидемиолог је напоменуо да непоштовање мера доноси лоше резултате.

-Постоје негативна искуства у школама које нису разумемеле мере опреза озбиљно и то је довело до ширење вируса у школа. Битно је да знамо да у млађим узрастима нема тешких случајева оболевања, а деца коај евентуално оболе теже преносе вирус другима- закључио је Кон.

НА ПИТАЊЕ О СМРТИ МАЈКЛА ОЏА, АЛИ И ШКОЛАМА

– Што се тиче преминулог кошаркаша, ја сам епидемиолог, мислим да ће клиничари боље одговорити на ова питања, у сваком случају, јасно је да после сваке инфекције треба дати времена, оно што се зна да је то био изненадни удар срчани. Што се тиче ученика и свих мера, биће у уторак састанак у уторак, и практично смо све решили, и све ћемо решити са Министарством просветом. Оно што је сигурно, само здрава деца могу да иду у школу. Свако јутро пре одласка мора да измере температуру. Само понашање у школи ће бити дефинисано како за учитеље тако и за ученике, биће све објашњено да им свима буде јасна правила понашања.

– Биће још завршни договор о томе како сви треба да се понашају са кризним штабом. Оно што је битно да у тим млађим узрастима немамо теже случајеве оболевања.

О деци са аутизмом
– Тај проблем константно се провлачи и проблем је што је додатни ризик јер њима не може да се потпуно контролише понашање у смислу контаката нити се може гарантовати да они који раде с њима неће донети корону. Ситуација је специфична, али би требало да раде сви центри. Ту постоји огроман страх људи који с њима раде да их неће довољно заштитити. Ту решење тренутно нема – рекао је Кон.

Извор: Ало.рс