Свет

ПРЕДСЕДНИК НАРЕДИО ВОЈСЦИ! Реагујте без упозорења на повреду границе!

Фото: Pixabay.com
Фото: Pixabay

Председник Белорусије Александар Лукашенко наредио је данас руководству Министарства одбране да реагује без упозорења у случају повреде западне границе.

„Неће бити упозорења. Упозорили смо их. Ако повреде државну границу, реаговаћемо без упозорења“, рекао је Лукашенко.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он је тај задатак дао министру одбране Виктору Хренину током посете војном полигону у близини града Гродно, преноси ТАСС.

Хренин је пренео Лукашенку да војници НАТО-а у Литванији „прилазе граници, окрећу се и одлазе“.

„Али, ми их видимо. Ако у недељу то (кретање снага) буде у нашем правцу, ако се то догоди, онда ћемо поступити у складу са ситуацијом“, упозорио је Хренин.

Лукашенко је раније данас рекао да су координатори нереда у Белорусији у иностранству и да антивладини активисти примају финансијску помоћ из иностранства.

Лукашенко наложио затварање фабрика у штрајку

Председник Белорусије наложио је да се од понедељка затворе све фабрике чији радници су ступили у штрајк незадовољни резултатима председничких избора.

„Затражио сам од гувернера и шефова извршних одбора да не терају да ради онога ко не жели да ради. Нећемо моћи да их натерамо и убедимо“, рекао је Лукашенко на скупу у Гродном.

Земља ће, како је додао, то преживети, преноси ТАСС.

„Али ако неко предузеће не ради, у понедељак ћемо ставити катанац на врата. Људи ће се смирити и одлучићемо кога ћемо позвати у предузеће“, рекао је Лукашенко.

Тихановска: Лукашенко ће морати да оде пре или касније

Грађани Белорусије неће дозволити Лукашенку да им прети као раније и он ће морати да оде пре или касније, поручила је данас главна опозициона лидерка Светлана Тихановска која себе сматра симболом промене чија мисија је да допринесе одржавању нових избора.

„Белоруски грађани су се променили ове године. Они неће моћи да прихвате Лукашенка као новог председника и неће му дозволити да их третира као раније. Сигурна сам да ће пре или касније морати да оде“, рекла је Тихановска у интервјуу за Ројтерс.

Она је навела да осећа обавезу да подржи демонстранте, али да се неће кандидовати на евентуалним новим председничким изборима.

„Током кампање нисам себе видела као политичара, али сам гурала себе напред. Не видим себе у политици. Нисам политичар“, рекла је она.

Сматра да јој је судбина наменила улогу коју не сме да изневери.

„То је моја судбина и моја мисија и немам право да одступим. Знам да сам овде на безбедном, али свим људима који су гласали за мене у Белорусији, требам као симбол. Потребна им је особа за коју су гласали. Нисам могла да издам свој народ“, рекла је Тихановска.

Рекла да је имала пуно позива светских лидера и да је она од њих тражила само подршку белоруској јавности и поштовање суверенитета земље.

„Разумем да немају право и могућност да се мешају у унутрашње ствари у мојој земљи. Тражила сам све да поштују независност Белорусије“, рекла је она.

Додала је да није била у контакту са председником Русије Владимиром Путином.

„Немам шта да га питам, само да поштује суверенитет. О сваком будућем односу са Русијом или неком другом земљом одлучиваће народ и нови председник“, рекла је она.

 

Фото: Pixabay.com

Извор: Тањуг