Србија

ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ ОТКРИО: Уједначиће се школски програми, донеће се закон о језику и ћирилици: Ево о чему је реч

Председник Србије Алексаднар Вучић истакао је да је разговор са представницима Срба из БиХ, до сада најсвеобухватнији састанак, на којем је било речи о свим аспектима односа и сарадње Србије и Српске.

Вучић је истакао да је, поред осталог, на састанку договорен низ ствари из области образовања и културе, те да ће се радити на уједначавању школских програма, буквара, док ће деца из РС долазити у Србију, а из Србије у Српску, на екскурзије.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Требало би да се усагласе предмети Природа и друштво, Историја, Географија, ликовно и музичко, што је до сада било успорено због коронавируса, навео је председник и додао да ће се подстицати братимљење школа, нарочито оних које носе исто име.

Најавио је да ће у Србији бити донет закон о заштити српског језика и ћилиричног писма, док ће у Српској, због уставних ограничења, то бити за нијансу другачије формулисано, али ће бити донета заједничка декларација о очувању језика и писма.

Вучић је подсетио да је Србија, уз подршку Српске већ инвестирала у многе ствари које се тиче заједничког сећања на жртве, те да заједнички облежавамо трагедије и несреће.

У том смислу, најавио је да ће ускоро бити премијерно бити приказан први српски играни филм о Јасеновцу, вероватно у октобру.

Вучић је истакао да је данас договрено да се упути позив редитељу Емиру Кустурици да снини филм на другу тему, од „фантастичног интереса“ са српски народ, која повезује Србију и БиХ и РС.

Тај филм би, каже, говорио о проблемима из прошлости и осликавао би много тога из данашњег времеа.

„Очекујемо да то буде ремек дело. Спремни смо да већи део финансирања преузмемо на себе“, рекао је Вучић и додао да очекују да се Кустрица изјасни по том питању.

Такође, донете је одлука о изградњи спомен комплекса Доња Градина – Јасеновац, јер је жеља и намера да на територији РС, без фалсификовања историје и скривања чињеница, сви Срби, где год да живе, могу увек да пронађу спомен обележје где ће бити јасно обележено колико и како су Срби тешко страдали и какве су биле размере јасеновачког злочина.

Извор: Курир.рс/Тањуг