Србија

РАДНИЦИ У НАШОЈ ЗЕМЉИ ЧЕКАЈУ НОВИ МИНИМАЛАЦ! Ево колико повећање могу да очекују!

Минимална зарада је прошле године повећана за 11,1 одсто, са 27.000 динара на око 30.000. Годину дана раније синдикати, послодавци и држава усагласили су раст од десет одсто, а 2017. повишицу за шест процената.

Одлука о новом повећању, које би важило за наредну годину, законски би требало да буде донета до 15. септембра, први састанак је у петак, а чињеница да још није формирана нова влада и да је финансијска позиција многих привредника лошија него лане, могла би да донесе неочекиване промене.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Минималну зараду од 30.022 динара месечно у Србији данас прима 350.000 радника од укупно 2,2 милиона запослених у приватном и јавном сектору. Синдикати ће сада тражити повећање од 7.700 динара, а послодавци очекују другачији сценарио.

„Још 2018. године договорено је да минималац по окончању треће године достигне вредност минималне потрошачке корпе. По тој рачуници, сада би минимална зарада требало да буде 37.700 динара. И то би у односу на тренутни минималац било повећање за око 7.700 динара. Ми ћемо то и тражити, али смо свесни да би оно тешко могло да буде и усаглашено имајући у виду и актуелне проблеме са којима се привреда суочава, али и незвесност коју носе јесен и зима“, каже нам представник једног репрезентативног синдиката.

С друге стране, почасни председник УПС-а Небојша Атанацковић каже би било најбоље да се привремено „замрзне“ минималац пошто још није формирана нова влада или да се до краја године одложи доношење одлуке о повећању минималца, како би се видело колики ће бити раст привреде у овој години.

Атанацковић је потврдио и да ће у петак бити одржан колегијум представника УПС-а, Савеза самосталних синдиката, УГС Независност и Министарства рада и да ће на састанку бити речи о датуму одржавања Социјално-економског савета, као и о цени минималца у 2021. години.

„Пошто још нема владе најбоље да се одлука одложи до краја године, а тада ће бити слика још јаснија. Влада би требало да прихвати оно што је реално или ако то није случај да послодавцима компензује смањивањем пореза и на друге начине“, оценио је Атанацковић.

Извор: Блиц.рс