Свет

РАСТЕ ЗАБРИНУТОСТ ЗБОГ ДРУГОГ ТАЛАСА КОРОНЕ! Ево шта можемо да очекујемо ове јесени

Широм света расте забринутост због другог таласа коронавируса који је најављен за јесен. Зебња је већа јер се у то доба године „традиционално“ јавља још једна вирусна болест – грип.

Стога се многи боје да ће се два таласа сударити и нанети више штете него би то учинили „самостално“. Амерички епидемиолог Мајкл Т. Остерхолм недавно је чак упозорио на „савршену олују“ која би могла произаћи из тога, стоји у анализи немачког Фоцуса.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ева Хумерс, потпредседница Немачког друштва за општу и породичну медицину (ДЕГАМ), такође верује да бисмо се у јесен/зиму могли борити на два фронта.

„Талас грипа долази сваке године, понекад више или мање снажно, али никад није потпуно нестао. Даље повећање случајева короне не може се искључити – тако да није нереално да се споје две заразне болести. Чињеница је да нико више нема илузија да ће коронавирус тек тако ишчезнути“, каже Хумерс.

Ако се оба таласа инфекције јављају и шире у исто време, посебно су угрожени старији и људи с хроничним болестима.

„Можемо имати две тешке вирусне болести истовремено, које могу погодити исту групу људи, потенцијално чак и двоструку инфекцију“, каже Хумерс и објашњава да нема унакрсног имунитета. Другим речима, нема шанси да је од короне заштићен неко ко има грип или обрнуто.

До данас, наука готово ништа не зна о начину на који вирус грипе делује на Цовид-19. Не зна се да ли се ток болести погоршава услед двоструке инфекције – нити да ли се повећава зараженост погођених особа.

Нема података чак ни из Кине, јер је забележено само неколико двоструких инфекција на почетку епидемије коронавируса. А на јужној хемисфери сезона грипа тек је почела. За сада је сигурно само једно…

„Ако се оба таласа сусретну, здравствени систем у Немачкој може брзо достићи своје лимите“, каже Хумерс, па се само може нагађати шта ће се дешавати у земљама с мање развијеним медицинским системима.

Тренутно нема вакцина нити ефикасног лека за Сарс-ЦоВ-2. Истраживање је у пуном јеку, али трајаће најмање још годину дана – ако не и две – пре него што вакцина буде широко доступна. Супротно томе, деценијама се примењује вакцинација против грипа.

Из тог разлога, немачки министар здравља Јенс Шпан најавио је да ће ове године доза вакцина против грипа бити повећана на 25 милиона – знатно више него икад пре. Ове године стручњаци такође позивају да се против грипа не вакцинишу само труднице, хронични болесници, старије особе и медицинско особље, него и они који не припадају ризичним групама.

Ипак, Хумерс подсећа да вакцина против грипа не нуди 100-постотну заштиту од грипа јер ефикасност вакцинације зависи од различитих фактора, највише имунолошког одговора сваког појединца.

Мере којих се сви можемо држати да спречимо или ослабимо нови талас короне, тиме и грип, већ су познате свима – маске за лице, држање социјалне дистанце, хигијена руку….

„Те заштитне мере помажу и против грипа и других патогена“, каже Хумерс и подсећа да је примена мера против коронавируса допринела да се талас грипа изненада прекине почетком пролећа.

Извор: Курир.рс/Радио Сарајево