Свет

РИЗИК ПОСТОЈИ! Шта ће се десити ако вакцина не буде добра? Ево ко ће сносити одговорност

Фото: Pixabay.com

Руд Добер, виши извршни директор компаније „Астра Зенека“, другог највећег британског произвођача лекова, каже да је његова компанија добила заштиту Европске уније од свих правних поступака ако њихова вакцина доведе до штетних последица.

– Ово је јединствена ситуација када ми, као компанија, не можемо да преузмемо ризик ако вакцина има нуспојаве – рекао је Добер, а преносе „Новости“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он је оценио да је за већину земаља прихватљиво да тај ризик преузму на своја плећа, јер је то у њиховом националном интересу.

„Астра Зенека“ је једна од 25 фармацеутских компанија широм света које тестирају експерименталне лекове за борбу против смртоносног вируса. Европски званичници битку о одговорности за производ воде са свим произвођачима, „Фајзером“, „Санофијем“, „Џонсон и Џонсоном“.

Америчка Управа за храну и лекове (ФДА) већ има Закон о јавној спремности за ванредне ситуације (ПРЕП) из 2005. године, који даје имунитет предузећима за вакцинацију.

Одмах по објављеној вести о „имунитету“ од одговорности за случај да вакцина узрокује нуспојаве, медији у САД подсећају да вакцина за корону, према досадашњим најавама, ни приближно не задовољава дефиницију имунизације какву човечанство познаје.

Портал „Зиро хеџ“ пише да је још 8. јула Петер Маркс, директор Центра за биолошку евалуацију и истраживања (ЦБЕР), рекао да је ФДА спремна за лиценцира вакцине против короне са ефикасношћу и испод 50 одсто, па чак и са само 30 одсто доказане ефикасности.

Водећи амерички експерт за заразне болести доктор Ентони Фаучи признао је да имунитет стечен вакцином може да траје само неколико месеци, а касније је додао да би, нарочито старији, могли да буду имунизовани више пута.

Пол Офит из „Астра Зенеке“ каже да вакцинација можда неће зауставити пренос вируса

Према речима Саре Гилберт, вође пројекта „најперспективније“ оксфордске вакцине „Астра Зенеке“, цепиво није ни намењено да нас стопостотно спасава.

Да вакцина са ефикасношћу од 50 одсто неће да заустави вирус корона, признао је и Питер Маркс.

– Биће нам потребна вакцина са око 70 одсто ефикасности и вакцинација најмање 70 процената популације – рекао је Маркс.

Без добити
У споразуму са САД, Великом Британијом и европским земљама, „Астра Зенека“ се обавезала да ће да испоручи више од две милијарде доза без икакве добити.

Да би доказала своје тврдње да је одустала од зараде у износу од 1,2 милијарде долара у САД, „Астра Зенека“ је чак одобрила влади приступ финансијским рачунима повезаним са тим подухватом, рекао је директор Добер.

„Модерна“
Фармацеутска компанија „Модерна“ планира да продаје стандардну дозу вакцине против вируса корона по цени од 50 до 60 долара, што је више од цене вакцине које ће продавати „Фајзер“ и „БајонТек“, објавио је лист „Фајненшл тајмс“, позивајући се на неименоване изворе.

Америчка влада осигурала је „Модерни“ готово милијарду долара финансијске помоћи. Иначе, та компанија никада није направила ниједан лек, медикамент или вакцину.

Руска вакцина
Директорка руског Института за јавно здравље Ана Попова уверена је у ефикасност и безбедност вакцина против вируса корона које се развијају у Русији.

– На руском тржишту никад није ни постојала нека вакцина чија безбедност би могла да се доведе у питање – рекла је Попова.

Она је додала да ниједна компанија која развија вакцину нема комплетно знање о одрживости и трајности имунитета.

Протокол за вакцине развијене у Русији предвиђа две вакцинације у размаку од три недеље.

 

Фото: Pixabay.com
Извор: Блиц.рс