Русија Свет

РУСИ ШОКИРАЛИ СВЕТ! САД једине имају залихе бојних отрова! Спремни су да…

Одлука Вашингтона да наметне санкције низу руских научно-истраживачких института због наводног развоја хемијског оружја је неоснована, при томе, Сједињене Америчке Државе данас једине поседују значајне залихе бојних отрова, изјавио је руски амбасадор у Вашингтону Анатолиј Антонов.

„Ми смо, наравно, обратили пажњу на поменуто обавештење америчког Министарства трговине. Оно нас збуњује. Тим пре што нису наведени никакви докази. Користи се већ позната нејасна формулација попут ‘постоје добре основе да се сматра’“, наводи се у изјави Антонова на страници амбасаде на Фејсбуку.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Амбасадор је истакао да су Сједињене Америчке Државе игнорисале чињеницу да је међународна заједница у виду Организације за забрану хемијског оружја 2017. године потврдила да је Русија у потпуности испунила своје обавезе ликвидације залиха хемијског оружја.

„Желели бисмо да од колега добијемо објашњења о неоснованим оптужбама“, додао је он.

Антонов је нагласио да Сједињене Америчке Државе данас једине поседују значајне залихе бојних отрова и да „под разним изговорима одлажу њихово уништење“.

„Позивамо америчку страну да престане да тражи проблеме тамо где их нема и уложи све напоре за што скорију хемијску демилитаризацију“, закључио је дипломата.

У среду је америчко Министарство трговине саопштило да су Сједињене Америчке Државе на списак санкција додале пет руских научно-истраживачких института, сумњајући их да раде на хемијском и биолошком оружју. Један од њих је 48. Централни научно-истраживачки институт Министарства одбране Русије, који је заједно са центром „Гамалеја“ направио вакцину против вируса корона.

Стављање руских научно-истраживачких института на списак америчког Министарства трговине значи да америчке власти уводе ограничења на извоз, поновни извоз и предају робе у складу са постојећим прописима лицима и организацијама који представљају ризик по националну безбедност и спољнополитичке интересе Сједињених Америчких Држава.

 

Извор: rs.sputniknews.com