Србија

САДА ЈЕ ПОТВРЂЕНО! Ово ће бити тема састанка у Вашингтону! Ево о чему је разговарати Вучић и Хоти!

НА састанку председника Србије Александра Вучића и премијера привремених институција у Приштини Авдулаха Хотија 4. септембра у Вашингтону, према званичном дневном реду, разговараће се о економији.

Портпарол америчког Националног савета за безбедност Џон Улиот рекао је да су САД уверене да су те теме први корак у унапређењу мировног процеса.

– Саветник за Националну безбедност Роберт О’ Брајан позвао је лидере Србије и Косова у Вашингтон 4. септембра. Разговори првобитно планирани за 2. септембар одложени су за два дана из разлога везаних за распоред – навео је Улиот. – САД ишчекују те важне разговоре. Верујемо да је напредак у економским питањима, укључујући отварање нових радних места, запошљавање и убрзање економског раста, први корак у унапређењу мировног процеса.

Он није одговорио на питање да ли постоји могућност да се председник САД Доналд Трамп укључи у разговоре.

Претходних дана доста се спекулисало шта ће бити теме, а помињало се да ће Београду и Приштини бити понуђено решење на папиру. Председник Вучић је више пута поновио да смо спремни да разговарамо озбиљно, али да ако неко мисли да нам понуди напредак у евроатлантским интеграцијама за признање тзв. Косова – одговор је: „Не“.

Према оцени Немање Старовића, из Центра за друштвену стабилност, разговори могу значити корак даље у односима две стране када су у питању економске теме, али није реално очекивати да ће на било који начин представљати завршницу политичког процеса. Можда ће, наводи, бити пронађен модел да КиМ приступи иницијативи „мали шенген“, коју су покренули Београд, Скопље и Тирана.

Најаву да би председник САД могао да учествује види као потенцијалну прекретницу, али „само под условом и да после тог састанка дође до наставка преговора под окриљем Беле куће, што ће зависити од тога да ли ће Трамп успети да однесе победу на изборима 3. новембра“.

– Не постоје реалне претпоставке да би питање статуса уопште могло бити отворено нити 4. септембра у Белој кући ни 7. септембра у Бриселу, јер је оно суштински повезано са питањем територије. Докле год западни спонзори одбацују идеју разграничења као једини постојећи модел за одрживо компромисно решење у односима Београда и Приштине, а притом не нуде ништа друго као алтернативни модел компромиса, тешко је да ће питање статуса уопште бити отворено – каже Старовић.

 

 

 

 

 

Извор: Новости.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ

КАЛЕНДАР

август 2020.
П У С Ч П С Н
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31