Србија

СИНИША МАЛИ САОПШТИО! Око милион запослених добија по 18.000 динара: Ево када ће почети исплата

Београд — Последњи минималац у износу од по 18.000 динара биће исплаћен у уторак, 8. септембра, најавио је данас у изјави за Тањуг министар финансија Синиша Мали.

Министар наводи да ће по 18.000 динара добити нешто више од милион радника који су запослени у 235.000 предузећа која користе помоћ државе за ублажавање негативних последице кризе изазване вирусом корона.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Реч је о другој исплати 60 одсто минималне зараде, у оквиру другог пакета помоћи.

„То је (укупна) пета минимална зарада коју Влада Србије уплаћује и која је део великог пакета мера који је вредан 5,8 милијарди евра. Укупно смо за ових пет минималних зарада из буџета издвојили више од 130 милијарди динара“, прецизирао је Мали.

Истиче да је то велики новац који је држава издвојила за нашу привреду и оценио да су управо те мере спречиле „најцрње сценарије“ – отпуштања радника и затварања фабрика, који се тренутно дешавају у неким од најразвијених земаља.

„Немате ни велика отпуштања, ни затворене фабрике, имамо стабилан систем, макроекономску равнотежу, а са друге стране очували смо скоро потпуну запосленост у нашој земљи“, нагласио је Мали.

Помоћ коју је држава издвојила за привреду износи око 12,5 одсто БДП-а, наводи Мали у изјави за Тањуг и додаје да мали број земаља може да се похвали тако великим пакетом помоћи, што је, подсећа, резултат тешких реформи из 2014. и 2015. године.

Истакао је да је Србија тренутну кризу дочекала на прави начин, да је на ту кризу одговорила правим мерама, а то показује, наводи, реакције привредника и добри резултати у нашој економији.

„У првих шест месеци имамо негативну стопу раста од само 0,9 одсто, за разлику од великог броја других земаља који су много више пали него наша економија. Добро се за сада држимо и то нам даје отпимизам да размишљамо о томе до краја године будемо на нули или у благом плусу“, закључио је министар.

ММФ препознао снагу пакета помоћи српској привреди
Такође, Синиша Мали изјавио је данас, поводом похвала које су стигле из ММФ-а на рачун економског програма и мера у Србији, да је та међународна финансијска институција потврдила и препознала да је пакет помоћи српској привреди био снажан, правовремен и свеобухватан.

„То је веома важна и велика вест за грађане Србије и потврда свих оних економских реформи које смо спроводили у прехтодном периоду, али и ових економских пакета помоћи који су донети у протеклих пар месеци како би подржали нашу привреду“, рекао је Мали Тањугу.

Истиче да је то потврда да се држава на прави начин односила према кризи која је највећа економска криза у историји, као и да су Влада Србије и председник Александар Вучић на прави начин водили економску политику.

„Та економска политика нас је довела до тога да имамо довољно новца, да смо довољно јаки и да на прави начин реагујемо и буквално спасемо нашу економију од сценарија масовних отпуштања и затварања фабрика које смо могли давидимо у много развијенијим земљама“.

Министар финансија каже да је та одлука ММФ-а била очекивана и додаје да влада има одличну сарадњу са ММФ-ом и да је њихова оцена објективна потврда не само наше економске политике већ и мера које се спроводе ради ублажавања последица кризе изазване пандемијом ковида19.

„То су мере вредне 5,8 милијарди евра, што је 12,5 одсто нашег БДП-а. ММФ је препознао да смо са огромном ликвидношћу и износом новца помогли нашу привреду и грађане и спасили запослене, сацували радна места и прозиводне погодне“.

Ми ћемо са таквом одговорном економском политиком наставити и у будуће, поручио је Мали.

Србија спроводи добре мере, а фискални пакет који је донет као договор на кризу један је од највећих у региону, оценио је Међународни монетарни фонд, саопштено је раније данас из Народне банке Србије (НБС).

ММФ је донео одлуку о успешном завршетку четвртог разматрања економског програма Србије, оценивши да Србија наставља са успешним спровођењем економског програма, који је подржан Инструментом за координацију политике (ПЦИ).

У одлуци Одбора извршних директора ММФ-а о успешном завршетку четвртог, претпоследњег разматрања резултата економског програма Србије, донетој 26. августа, наводи се да су власти Србије у борби против пандемије изазване вирусом корона, у раној фази усвојиле строге мере заштите и донеле велики пакет мера.

Извор: ТАЊУГ