Србија

СИТУАЦИЈА ЈЕ АЛАРМАНТНА! Доктор Тиодоровић саопштио: Епидемија короне у ова два српска града je ван контроле

Фото: Јутјуб

Проф. др Бранислав Тиодоровић је објаснио да је ситуација ван контроле јер се нема потпуни увид о оболелим и зараженим међу становништвом, пошто се често лече у приватним амбулантама

Епидемиолошка ситуација због корона вируса је неповољна у Бујановцу и Прешеву, и ван контроле, каже проф. др Бранислав Тиодоровић, епидемиолог и члан Кризног штаба за борбу против короне.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Из Пчињског округа током јучерашњег дана послата су 163 узорка на анализу, 15 је позитивно. Према подацима Завода за јавно здравље из Врања двоје је новооболелих из Бујановца. У врањским ковид болницама је 109 пацијената, а 12 је отпуштено на кућно лечење.

Проф. др Тиодоровић каже за РТС да је ситуација у том делу Србије неповољна и да је добар део ситуације у Прешеву и Бујановцу ван котроле, као и да се може рећи да је ситуација озбиљна.

– Она је неповољна. Добар део те ситуације у Бујановцу и Прешеву је ван контроле јер се нема потпуни увид о оболелим и зараженим међу становништвом. Они се лече често у приватним амбулантама и на КиМ где се, такође, обраћају здравственом систему. Онда се ту касни и онда се ти пацијенти јаве са тешким тегобама, тешком клиничком сликом у болнице у ЗЦ у Врању, као и у КЦ Ниш и специјалној болници у Сурдулици – истакао је Тиодоровић.

То говори, напомиње, да мора много више да се ради са становништвом.

– У сваком случају право место је ковид амбуланта и ковид болнице у овом подручју- нагласио је Тиодоровић и додао да је бујановачки дом здравља добио нови РГ апарат:

– Са друге стране Дом здравља у Прешеву и Бујановцу ће добити све што је потребно за пружање оних услуга у ковид амбуланти које су неопходне.

Овај број не превазилази могућности збрињавања у ковид болници у Врању, Сурдулици и КЦ Ниш.

– Има мање пријема од онога што отпуштају, има довољно слободних постеља, капацитета – нагласио је Тиодоровић.

Према подацима за јавно здравље из Врања двоје је новооболелих из Бујановца.

Извор: Телеграф.рс