Србија

СЈАЈНЕ ВЕСТИ! Србија добија модерне стадионе: Ево о чему је реч

Стадиони, терени и услови за играње никада нису били украс српског фудбала, али то би ускоро могло да се промени.

Широм Србије већ неко време планира се одређен број амбициозних пројеката који би донели нове, лепше и веће стадионе.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Већински део јавности углавном су искључиво занимали пројекти као што су Национални стадион, реконструкције стадиона Црвене звезде, Партизана…

, док су те ствари „одвлачиле“ пажњу љубитељима фудбала у нашој земљи, други клубови, па и градови, су радили на томе да и они донесу нешто ново.

Државни врх је током прошле године најавио велики број реконструкција већ постојећих стадиона, односно изгадњу нових у разним градовима наше земље.

Неке од тих пројеката вам представљамо данас.

Ниш

Један од пројеката на југу Србије обавиће се у Нишу, где је најављена реконструкција градског стадиона „Чаир“.

Дом фудбалера Радничког би требало би да добије нови травнати терен са подземним прскалицама за заливање и савременим системом за дренажу и одводњавање.

Такође, најављена је и изградња потпуно нове западне трибине „Чаира“, а потом и реконструкција свих осталих трибина.

Почетак и завршетак радова тренутно не могу да буду потврђени због пандемије коронавируса, која је одложила и довела у питање разне пројекте не само широм Србије, већ и целог света.

Градски већник Ниша Бранислав Качар нам је објаснио какав ће бити нови изглед „Чаира“, односно када ће он бити представљен.

„Још немамо потврђену информацију због стања у држави, због тога јер не знамо унапред колико канцеларија за инвестицију републике Србије има финансија. Што се тиче нас, ‘на локалу’, ми смо добили грађевинску дозволу, имамо дозволу за рушење постојеће западне трибине“, рекао је Качар за Б92.нет.

У плану је и изградња крова, као и партерно уређење око стадиона, а у цео пројекат ће бити уложено око 17 милиона евра и очекује се да ће примати око 25.000 људи.

Најављени су и нови рефлектори и друге врсте модернизације, а у склопу нове западне трибине тербало би да буду укључени и хотел и одређени локали.

„Апсолутно цео пројекат је прошао комисију министарства и добили смо дозволу. Сада чекамо одговор републике и расписивање конкурса који ће сигурно бити у наредном периоду, где ћемо се ми као град Ниш јавити и очекивати средства од републике“, казао нам је Качар и додао да ће се радови десити, али одговор на питање „када“ није могао да да „јер ни он, ни град Ниш не одлучују о томе“.

„Што се тиче нас и документације, ми смо све урадили“.

Бачка Топола

Сигурно најлепша прича српског фудбала током сезоне 2018/2019 је био ТСЦ из Бачке Тополе.

Екипа ТСЦ-а је одмах по уласку у Линглонг Суперлигу Србије свима јасно ставила до знања да ту није „тек тако“ и да има високе циљеве.

Прве године у елити остварен је пласман у Лигу Европе, а током саме сезоне најављена је изградња новог Градског стадиона у Бачкој Тополи.

„Најтежи, груби радови на стадиону су завршени, комплетно је урађен и кров. Сада предстоје унутрашњи радови, а у току је постављање електричних инсталација, као и увођење воде. Пандемија је у одређеној мери успорила радове, тако да очекујемо да ћемо, уместо до краја године или пролећа (што би зависило и од временских услова), успети да завршимо стадион до почетка следеће сезоне“, прича за Б92.нет председник ФК ТСЦ Јанош Жембери.

Да овај пројекат није олако схваћен показује чињеница да ће коштати преко 20 милиона евра.

„Имамо више извођача радова, од којих је највећи Тончев градња из Сурдулице, затим су ту Пирамида, Тронтеx, Гарден грооп, Цим гас.. До краја радова, овај комплекс коштаће више од 20 милиона евра, што је за наше услове, заиста велики пројекат. Највећи део средстава, ФК ТСЦ је обезбедио захваљујући пројекту за развој фудбала у региону, који финасира мађарска Влада, преко Фудбалског савеза Мађарске“, каже председник тима из Бачке Тополе, који је целу прву сезону у елити играо на стадиону у Сенти.

Нови стадион требало би да буде изузетно модеран, са капацитетом од 4.100 места, на око 5.500 квадратних метара.

У оквиру овог објекта биће и хотел са 45 соба, конференцијска сала, огроман спа центар, уз базен са лековитом водом, теретана, мултифункционална спортска сала за пинг понг и остале спортове, потом терен за сквош, музеј са продавницом, кафић, дечје игралиште.

„Планиран је и медицински блок за рехабилитацију спортиста и још пословног простора. Све ће се грејати термалном водом, како објекти, тако и терени, док ће за електричну енергију бити употребљени соларни панели. Дакле, за овај стадион примењена су потпуно еколошка решења, уз лед светла са минималном потрошњом и могућношчу ‘лигхт схоw’-а…“, објашњава нам Жембери.

Терен на стадиону ће имати најсавременије грејаче и лампе које ће у зимском периоду регулисати раст траве, уз употребу топлотних пумпи.

Нашег саговорника смо замолили да нам упореди изглед новог стадиона у Бачкој Тополи са неким већ постојећим, познатим стадионима у Србији.

„Велики стадиони у Србији изграђени су пре више деценија, као монументални објекти, прилагођени и величини градова у којима се налазе, као и величини и снази клубова. Наш стадион, свакако, по величини није упоредив, али је сигурно да ће бити најсавременије опремњен и да ће бити понос нашег клуба и града. Такође, подлога на којој ће се играти биће изузетног квалитета, потпомогнута најмодернијим решењима. То је нешто што можемо да уградимо, јер се бавимо изградњом стадиона ‘од нуле’. Дакле, верујемо да ће наша травната подлога бити најбоља у Србији, као и да ћемо имати у целини најсавременији фудбаски стадион“.

Када је овај пројекат замишљен у ТСЦ-у су „само сањали“ о игрању пред својим навијачима у Европи, али тај сан им се остварио много брже него што су очекивали.

„Клуб је пре више од пет година направио дугорочан и амбициозан план развоја. Циљ тог пројекта био је да се створе услови да се у Бачкој Тополи и у окружењу поново заигра врхунски прволигашки фудбал, али да се и што више младих укључи у спорт. За то су били потребни адекватни услови, које нисмо имали. Након што смо наишли на подршку за пројекат Фудбалске академије, коју смо изградили и која добро функционише, фактички смо обезбедили услове и за напредак првог тима. Истовремено, било је јасно да стари градски стадион у Бачкој Тополи, више не испуњава услове ни за домаћу Суперлигу, па ни за нека даља такмичења, о којима смо у том тренутку, ипак, само сањали. Од два могућа решења – реконструкције старог или изградње новог стадиона, одлучили смо се за дугорочније решење, које ће више допринети читавој заједници“, закључио је Жембери причу за Б92.нет.

Суботица

За разлику од Бачке Тополе, у Суботици су се одлучили на реконструкцију постојећег Градског стадиона, на којем се већ неко време играју европски мечеви.

Иако је најпопуларнији мушки састав Спартака, женска селекција те екипе претходне две сезоне пролази квалификације Лиге шампиона и улази у прву нокаут фазу (али, испада од Бајерн Минхена и Атлетико Мадрида).

Услови УЕФА су само један од разлога због којих су се челни људи Суботице, у договору са ФК Спартак, одлучили на реконструкцију и проширење Градског стадиона.

Градски стадион је већ добио потпуно реконструисану атлетску стазу, (која је коштала 52 милиона динара, тј. око 440.000 евра) и травнату подлогу, код које је урађена и комплетна дренажа са заливним системом (коштало 20 милиона динара, тј. око 170.000 евра).

Такође, нови пројекат обухвата и подно грејање подлоге.

„Нови пројекат подразумева лепе овалне трибине около целог стадиона, са свим пратећим садржајима. У оквиру стадиона имаћемо и капацитете за смештај играча, за исхрану играча, теретану, просторије где ће се одлагати опрема и ствари радника ЈКП Стадиона“, изјавио је за Б92.нет Немања Симовић, градски секретар за спорт Суботице.

Реконструисани стадион у Суботици ће имати капацитет од 8.600, што ће бити довољно да се „пређе“ минимални услов УЕФА од 6.000 места.

Тренутна укупна цена целокупног пројекта није позната, прича нам Симовић и објашњава зашто.

„Већ је требало да кренемо у јавну набавку извођача радова, међутим, због коронавируса, и код нас је обустављен посао на изради овог пројекта. Надам се да ћемо са тиме кренути чим изађемо из ове пошасти, али ћемо праву цену знати оног момента кад распишемо јавну набавку и када будемо видели да ли се неко јавио да може у том износу да одради тај посао“.

Фудбалски клуб Спартак је на себе преузео израду пројекта, а портал еКапија је крајем прошле године писао да ће то бити конзорцијум фирми „ДБА“ из Новог Сада, „ПроИнг“ из Новог Сада и „Нортх Инжењеринг“ из Суботице, који је израду пројекта уговорио са УНДП.

Укупна бруто изграђена површина стадиона, подземно и надземно, износи 47.282 м2, а према првом информацијама очекивало се да цела реконструкција буде завршена до краја 2021, међутим могуће је да ће тај рок бити пробијен због пандемије коронавируса.

„Свакако је циљ да се не понови ситуација из претходне фудбалске сезоне када је ФК Спартак своје утакмице морао да игра у Новом Саду или Београду, па је тако на крају и кључну утакмицу са Данским Брондбијем одиграо на аветињски пустој ‘Маракани'“, навели су тада за еКапију из „ДБА“, са којом нисмо успели да ступимо у контакт.

Стадион ће бити изграђен према „категорији 4“ УЕФА прописа, а свој глас о реконструкцији су дали и клубови који ће користити стадион.

„Било је ту доста интересантних предлога. Неки су од стране пројектаната прихваћени, тако да су на крају постали саставни део пројекта. (То се односи на) са које стране ће се улазити и излазити, где ће бити које свлачионице, и такви детаљи који су њима (клубовима) важни за њихово лакше функционисање“, наставља Симовић.

Када се прича о изградњи или реконструкцији стадиона у последње време, мишљење многих је да су атлетске стазе вишак и да их не би требало бити на фудбалским теренима.

У Суботици не деле то мишљење, пре свега због трећег корисника Градског стадиона – атлетског клуба Спартак.

„У Суботици то није случај. Овде постоји једна богата и дуга традиција бављења атлетским спортом, од 1945. имамо атлетски клуб који има велики број полазника и чланова. Знам на шта мислите, класични мали фудбалски стадиони као у Бачкој Тополи што се гради, биће тамо вероватно и боља атмосфера, али… Једноставно та прича да се атлетска стаза склони није једноставно ‘пила воду’ у суботици“, закључио је Симовић причу за Б92.нет.

То је то за сада, до неке нове приче о неким новим стадионима…

Извор: б92.нет