Свет

ШОКАНТНЕ ТВРДЊЕ! Вакцина неће деловати на ову групу људи? Ево о чему је реч!

Фото: Pixabay.com

Гојазност је одавно позната као један од значајних фактора ризика за смрт од кардиоваскуларних болести или рака.

Како се сазнаје, потенцијална вакцина против вируса корона неће имати дејство код гојазних особа.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Америка у којој је заражено преко 4.6 милиона људи а близу њих 155 хиљада који су преминули гојазност је још гора епидемија од тренутне унутар америчког друштва.

Научници знају како су вакцине прављене да заштите грађане од грипа, хепатитиса Б, тетануса али могу бити мање делотворне код гојазних особа него у оквиру опште популације, остављајући их рањивијим. Мало је разлога да се верује ће ковид вакцине нешто променити,

– Имаћемо следеће године ковид вакцину прилагођену за гојазне? Нема шансе“ – рекао је Раз Шаик, стручњак за исхрану са универзитета North Carolina-Chapel Hill.

– Хоће ли деловати на гојазне? Наша предвиђања су да неће.

Више од 107 милиона одраслих Американаца су гојазни, и њихова способност да се безбедно врате на посао, брину за своје породице и наставе свакодневне активности може бити ограничена уколико им ковид вакцина не буде омогућила јак имунитет.

У првим данима пандемије, током марта, студија спроведена у Кини, која је прошла испод радара, утврдила је да гојазнији пацијенти у Кини заражени корона вирусом имају веће шансе да ће умрети од оних мршавијих, сугеришући суморну будућност која је очекивала САД, популацију која је међу најгојазнијим на свету.

И та будућност је стигла.

Како су недеље пролазиле и слика постајала јаснија о хоспитализованим особама, савезни стручњаци за јавно здравље проширили су свој апел који укључује људе са индексом телесне масе вечим од 30. То је значајно проширило опсег оних који су рањиви.

Гојазност је одавно позната као један од значајних фактора ризика за смрт од кардиоваскуларних болести или рака. Али научници у том пољу имунометаболизма налазе да гојазност такође утиче на одговор имуног система, стављајући гојазне у већи ризик од инфекције патогенима као што су грип и корона вирус.

У случају грипа, гојазност се појавила као чинилац који је отежавао вакцинацију одраслих против инфекције. Питање је да ли ће тако бити и у случају корона вируса.

 

Фото: Pixabay.com
Извор: Srbijadanas.com/CNN