Свет

СПРЕМА СЕ ЗА НАЈГОРЕ! Председник наредио војне вежбе на граници

Војска Белорусије је појачала војну активност последњих дана на границама

Власти у Белорусији најавиле су да ће спровести велике војне вежбе на границама земље са Литванијом и Пољском. Како јављају светски медији, војници ће се током вежбе фокусирати на противваздушну одбрану.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према писању “Раша тудеј”, у овим вежбама учествују припадници ПВО, РПВО, као и десантни тимови и тенковске бригаде, а биће одржане у периоду од 17. до 20 августа у региону Гродно. Операција ће бити организована близу града Астравјетс, недалеко од белоруске нукларне електране коју власти те земље граде у договору са Русијом.

Војска Белорусије је појачала војну активност последњих дана, а ова одлука долази у јеку масовних протеста који су почели од прошле недеље после председничких избора у Белоруији, на којима је актуелни лидер Александар Лукашенко освојио 80,80 одсто гласова што му је шести мандат.

У недељу су Лукашенкове присталице одржале митинг подршке том лидеру, а председник Белорусије им се тада обратио и казао да би понављање избора у тој земљи “представља смрт државе”.

– Руководство НАТО тражи од нас да одржимо нове изборе. Уколико бисмо им испунили жељу била би то смрт наше државе, изјавио је јуче Лукашенко, а преноси ТАСС.

Лукашенко је рекао да неће дозволити предају Белорусије ни по цену сопственог живота.

– Заједно са вама, упркос свим потешкоћама и невољама, изградили смо дивну земљу. Коме сте ви одлучили да је предате? Уколико било ко покуша да преда ову земљу супротставићу се томе, макар и мртав – рекао је Лукашенко и клекао у знак захвалности пред својим присталицама који су се окупили на тргу Независности у Минску.

– Хвала вам. Први пут у свом животу сам на коленима, пред вама. Ви сте то заслужили – закључио је Лукашенко.

Обраћајући се својим присталицама, Лукашенко је рекао да је НАТО распоредио авионе и тенкове на само 15 минута од западне границе Белорусије.

– Тенкови и авиони су на 15 минута од наших граница… Повећава се војна снага на западним границама наше државе – рекао је председник Белорусије.

Протести и незадовољство грађана
Незадовољни грађани сматрају да је Лукашенко лажирао изборе, те су изашли на улице како би исказали незадовољство. Европска унија раније се огласила и истакла да не признаје председничке изборе, јер сматра да су били нелегални и да нису били слободни. Такође, ЕУ је оштро критиковала реакцију белоруске полиције, која је брутално одговорила на окупљање демонстраната.

Гнев белоруске и светске јавности додатно је повећала смрт демонстранта Александра Тараиковског, који је наводно настрадао када му је експлозивна направа пала на руку. Међутим, на друштвеним мрежама појавио се видео снимак који је демантовао наводе званичника.

Извор: Телеграф.рс