Србија

СРАМНО! Ево шта Албанци нуде Србима уочи састанка у Вашингтону: Раскомадана Србија до Лепосавића!

Косовски Албанци поново пуштају у етар „непристојне понуде“ Београду.

Овога пута, идеја је да се Србији „придружи“ Лепосавић и 17 села, а да се „Прешевска долина“ припоји Косову. У суштини, то је нова провокација пред наставак дијалога.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Предлог за „размену територија“, овога пута је изнео Љутфи Хазири, заменик председника ЛДК (странка Исе Мустафе) објаснивши да је то пут којим ће Косово добити признање државности од Србије.

Хазири сматра да Србија неће прихватити независност КиМ без компромиса и тврди да и међународна заједница има предлог да се Лепосавић са околних 17 села на северу Косова замени са Прешевском долином, односно, Југом Србије.

Нова подвала Приштине уочи наставка дијалога

По његовом мишљењу, таква „размена територије“ била би прихватљива за Београд и довела би до коначног споразума и „међусобног признања две државе Србије и Косова“.

За политичког аналитичара Драгомира Анђелковића овакве изјаве су очекиване јер се ближи датум састанака Београда и Приштине и у Вашингтону и у Бриселу.

„Евидентно је да се ради стварању негативне атмосфере уочи преговора, али и о чистом безобразлуку. Ако, међутим, стварно размишљају о размени територија, то може бити прихватљиво али онда би требало да причамо о размени северне Албаније са Србијом и да добијемо излаз на море и део Косова, а да им остатак препустимо. Тада би могло да се прича о разменама територије,“ истиче наш саговорник.

Анђелковић подсећа да се о идеји размене територије прича већ годинама, али да она није наишла на одобравање и на јединство, пре свега на политичкој сцени косовских Албанаца. То што Хазири тврди да је међународна заједница за овакав план, је на климавим ногама.

Размена теритоје да, али са Албанијом

„Наравно, ни за Србију овакав план није прихватљив ако се прича о размени територије само са Косовом, осим ако је реч о размени територије између Србије и Албаније. Што се тиче међународне заједнице, то је комплексан појам, јер се ту убрајају и Русија, Кина и друге државе које савим сигурно не подржавају Косово. Очито да Хазир мисли само на онај део међународне заједнице који нас је бомбардовао 1999. године, што значи да није у питању мишљење или план међународне заједнице у пуном смислу тог значења,“ каже Анђелковић.

Хазири је додао и да Косово нема друге проблеме са Београдом осим границе, као и да не жели да Албанци у Прешеву, Бујановцу и Медвеђи „остану под српском влашћу“.

Подсећања ради, Албанци са Југа Србије у више наврата су тражили да буду припојени Косову али и да се та тема уврсти у агенду преговара Београда и Приштине.

Извор: rs.sputniknews.com/ Курир.рс