Србија

СРБИЈА ДОБИЈА НОВУ ВЛАДУ ПОСЛЕ 2. СЕПТЕМБРА! Ана остаје премијерка? Ево о чему је реч!

Дефинитивна одлука о коалицијама и саставу кабинета одлаже се након састанка у Белој кући. Иако су се ломила копља око Вучевића и Недимовића, ипак је најизвесније да ће председница владе остати Брнабићева, док ће њима припасти неки од важних ресора

С формирањем нове владе Србије неће се журити, нити ће се одлука о коалицијама и функцијама доносити брзоплето. Како незванично сазнајемо, нови кабинет у Немањиној 11 требало би да буде формиран почетком наредног месеца, након важног састанка који је за 2. септембар заказан у Белој кући у САД, а на ком ће бити председник Србије Александар Вучић и представници Косова. Оно што је у овом тренутку готово извесно, открива наш извор, јесте да ће Ана Брнабић највероватније остати премијерка Србије.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Без великих изненађења

– Било је речи да ће влада бити формирана око 25. августа, то је најавио и председник Вучић, међутим, ствари су се поприлично промениле након што је Ричард Гренел, специјални изасланик председника САД за дијалог Београда и Приштине саопштио термин састанка у Белој кући, на ком ће преговарати представници Београда и Приштине. Имајући у виду да је Косово питање број један, у СНС сматрају да је сасвим реално да се формирање дефинитивног тима за Немањину одложи неколико дана, односно за крај лета – каже наш саговорник. У вези са избором мандатара за састав владе, додаје, неће бити много изненађења.

– Како ствари сада стоје, председник Вучић ће то поверење највероватније поново дати актуелној премијерки Ани Брнабић и о томе су причали прошле недеље у Јајинцима, када ју је угостио у очевој кући. Иако се ломило и око министра пољопривреде Бранислава Недимовића, као и градоначелника Новог Сада Милош Вучевића, ипак је најизвесније да ће председница владе остати Брнабићева, док ће двојици других фаворита свакако припасти неки од важних ресора – каже наш извор.

Управо због поменутог састанка у САД и предности које има косовско питање, причекаће се и на одлуку о руководству Народне скупштине, као и на Председништво СНС.

Извршни директор Цесида Бојан Клачар каже за Курир да формирање владе доминантно зависи од СНС и њихове процене с киме ће правити коалицију. – Уколико СНС сматра да је боље да се влада формира пре састанка у Вашингтону, то може и да уради. Уколико верују да неформирање неће направити никакву штету, онда с владом неће ни нужно журити. Разговори у Вашингтону јесу везани и за формирање владе, јер од тога зависи процена СНС да ли више жели да подели одговорност по питању Косова са СПС или са Александром Шапићем. Из аналитичарског угла, већа је политичка корист за СНС да одговорност подели са СПС, јер је њихова политичка тежина већа, а и СПС је дуго уназад био на власти – оцењује Клачар.

Поверење председника

Додаје да му није изненађење што Ана Брнабић остаје на челу владе: – Односи између ње и Александра Вучића су добри и он је задовољан радом њене владе. Идеја о влади континуитета такође је нешто што Ани Брнабић иде у прилог, тако да би и био најреалнији исход да она остане премијерка. Подсетимо, председник Вучић треба да обави још једну рунду разговора са странкама које су прешле цензус: СНС, СПС, СПАС, СВМ, Странком правде и помирења, као и са странком Албанске демократске алтернативе – Уједињена долина, док је лидер СДА Санџака Сулејман Угљанин одбио да учествује у консултацијама.

Ана Брнабић

Влада може да се направи за пет минута, али не журимо

Премијерка Ана Брнабић поновила је јуче да питање о мандатару будуће владе није за њу, већ за председника републике, који о томе одлучује, али верује да ће састав бити најбољи могући и да ће влада радити ефикасније од актуелне. Брнабићева је истакла да су пред Србијом изузетно изазовни дани по питању економије, али и политички, јер Вучића чекају тешки разговори у вези са КиМ, као и европске интеграције и амандмани на Устав, који чекају нову скупштину. – Јако је важно да се та одлука не доноси брзоплето, што председник и не жели. Када имате подршку грађана као председник Вучић, онда можете да направите владу за пет минута, јер имате толико посланика. То је додатна одговорност за даљи пут земље – рекла је она.

Извор: Курир.рс