Србија

СРПСКИ ИМУНОЛОГ ОТКРИВА! Ово је лек за корону: Ево шта је потребно да урадимо

Имунолог проф. др Каменов открива шта је то што можемо да учинимо да корону „прележимо“ као и сваки други вирус.

О томе колико је важан имунитет у доба пандемије корона вируса, како да поправимо опште стање организма, као и које то витамине и минерале треба да појачано уносимо како бисмо били здрави говори имунолог проф. др Борислав Каменов.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У домовима за старе и одрасле 157 заражених: 118 корисника и 39 запослених

Шта заправо значи имати добар имунитет?

– То значи да организам адекватно одговори на изазове. Јер организам се непрекидно бори са разноразним уљезима, токсинима, патогенима, ми тога нисмо свесни кад немамо никакву болест, када је све како треба. Имунитет је невидљив када добро ради. Постане видљив тек кад почне лоше да ради. Када нам је лоше, он се активира и мало шире мобилише систем. Који су знаци болести? Повишена температура на пример, али она је такође део одбране имуног система против патогена. Зато и кажемо да не треба да се лечи температура. Наравно, не треба је пустити да иде преко 40 степени, али до 38 је увек „добродошла“, тада убрзава одбрану – рекао је доктор.

Када се често осећамо малаксало и уморно, мало-мало па нам цури нос, обично то објашњавамо лошим имунитетом. Има ли истине у томе?

– Умор је врло важан знак поремећаја имунитета. Зато што организам много енергије троши да савлада разноразне „напасти“. Не значи да се увек ради о инфекцијама, највећи проблем су лоша храна, аерозагађење, цигаре… Имуни систем треба да очисти то „тровање“ организма које оштећује слузокожу, па онда она почне да „пропушта“ и ми добијамо реакцију – то су или знаци тровања или алергије. Те алергије ми лечимо, а не радимо на томе да се не трујемо. Све, мање-више, радимо наопако – сматра имунолог.

Грлом у корону
На питање зашто су овом другом пику млади више на удару, др Каменов каже да је то због тога што су „кренули грлом у јагоде“.

– Променио се пут преношења. Стари су се повукли, нигде не иду, а млади су кренули у разоноду, живот итд. То нема везе са вирусом. Чињеница је да млађи имају мање проблема јер имају другачији тип реаговања. Али многи од њих су оболели, многи имају лош имуни систем, то се не гледа, а веома је важно – каже др Каменов и додаје да све то може да се поправи.

Из страха од заразе, у последње време људи немилице узимају витамине, минерале, па чак и антибиотике не би ли појачали одбрамбени систем. Шта је погрешно, а на које суплементе треба да обратимо пажњу?

– Антибиотик побије све бактерије у цревима. А добре бактерије су те које нам омогућавају да адекватно решавамо проблеме. Добре бактерије су богатство, док су лоше бактерије болест – каже и објашњава зашто терапија оболих од ковида ипак укључује антибиотике.

– Оболелима од короне се даје хемомицин, не зато што је антибиотик, већ зато што има имунорегулативна својства. И опет се враћамо на имунитет – рекао је професор.

А шта је са витаминима и минералима?

– Цинк је важан јер исправља „грешке“, али није најважнији. Витамни Ц је важан, али га има свуда, у поврћу, воћу… Он није дефицитаран. Али оно чега нема, а шта је најважније, то је витамин Д, он убија вирус. Ствара га сунце, а може се наћи и у рибама, рибљем уљу. Оно што представља проблем са овим витамином јесте велика његова „потрошња“, тада излагање сунцу није довољно. У Индонезији је рађена студија где су испитали 100 пацијената које имају нормалне вредности витамина Д и 100 пацијената који имају дефицит. Код првих се развила врло блага слика инфекције корона вируса, а код других 100 је била озбиљна. И то је показало да је витамин Д врло важан – објашњава имунолог.

Колико смо „затровани“?

Од тога какав нам је имунитет, у којој мери је наш организам „затрован“, зависи са колико успеха ћемо се изборити са вирусима.

– Токсини се уклањају на исти начин као и вируси. Макрофаги, ћелије задужене за уништавање бактерија, врше детоксикцију. Токсини уђу кроз црева у систем, амакрофаги имају задатак да све почисте. Они уништавају и вирусе, али ако је организам „препокупиран“ тровањем не може да се бори против вируса. То је најчешћи разлог због којег се људи разбољевају – каже др Каменов.

– Важно је да пацијент буде добро прегледан, да се све узме у обзир и да на основу тога докор препоручи лечење. Битно је да доктор не гледа само болести. Ми, лекари, гледамо само знаке и симптоме, а не гледамо стање здравља и то је погрешно. Треба отклонити то „тровање“ организма – напомиње.

Шта је са природним препаратима за подизање имунитета, могу ли они да помогну?

– Све је то много добро, али ниједан од тих природних препарата не може да има нешто чега нема у земљишту. Наши преци су се тако раније лечили јер је свега било довољно. Али, природа се ’покварила’, осиромашила је. У Србији скоро да нема селена, а он је главни оксиданс у заштити од малигних болести. Цинка има довољно само у Косовској Митровици. Зато морамо да узимамо сусптитуције – рекао је доктор.

Како нам је вирус „помрсио конце“?

– Наша је грешка што мислимо да треба да се створе антитела да бисмо зауставили корону. Али испада да је вирус ’одлучио’ да се она не стварају, бар не у довољној мери. И то нам руши цео концепт. Стално се „хватамо за репове“, а не за оно прво што је важно, а то је имунитет. Јесте, корона наноси оштећења плућима, али ту страдају више крвни судови у њима него сам орган. А ми смо фокусирани на плућа, бринемо због запаљења, а пацијенту је, на пример, потребна антикоагулативна терапија – објашњава доктор.

Корона и грип, највећи „баук“

Ближи нам се сезона грипа, многи страхују од спајања ове вирусне болести са короном. Може ли да помогне вакцина против грипа, да ублажи евентуално обољевање?

– Она не може да заштити од короне, наравно, али може од грипа. Ту постоји „али“. Вакцина може да заштити оног ко има добар имуни систем и ко ће да развије антитела, ту је заштита стопроцентна. Али, ако је особа „проблематична“, има тегоба са цревима, ако су ћелије које праве имунитет окупиране чишћењем „отрова“ из организма, онда њено заштитно дејство неће бити потпуно – рекао је доктор.

А вакцина против ковида? Да ли је она једино решење?

– Сви мисле: „Само да дође вакцина и све ће бити решено“. То није истина, а постоје показатељи који говоре у прилог томе. Постоје особе које су прележале корону и после три месеца више немају антитела. А кад се нека болест преболи, тада се стиче највећи имунитет. Ако особа три месеца по излечењу нема антитела, па колико може да има после вакцине, све да је најбоља на свету? Не можемо да се ослонимо на антитела. Ја бих волео да је решење тако једноставно, али лично не верујем. Проблем је много озбиљнији, видимо да је све сада другачије. Деца имају лакшу клиничку слику јер реагују неспрецифичним имунитетом. А одрасли имају тежу, јер реагују ћелијским имунитетом, оним који су изградили да би се заштитили од хроничних болести, малигнитета… Начин њиховог реаговања их тера да имају компликације. Јер у суштини, не убија вирус организам, него га имуни систем убије кад прекорачи нужну одбрану. То је та цитокинска олуја о којој говоримо. Али и даље не схватамо шта треба да радимо да се цитокинска олуја не развије – објашњава лекар.

Шта је то што треба да урадимо?

– Морамо да поправимо „мирно стање“. То је наша највећа грешка. Знамо да вирус не може да нестане док се преноси. Маскама и дистанцом смо га смањили, али то није коначно решење. Не можемо 100 година тако да се изолујемо. Имунитет нас у првој фази болести штити, а у другој фази убија, условно речено. Ако то знамо, хајде да изградимо такав имунитет да се болест преболи без великих проблема. То је могуће и то непрекидно радимо. Имам велики број пацијената који су хронични болесници и прележали су корону без тешке клиничке слике. Све је то врло могуће, само нико се не бави поправљањем здравља. СЗО каже да здравље није само одсуство болести, знакова и симптома, већ је опште благостање организма, укључујући и социјално и економско. И то је истина, само што нико не брине о том здрављу, већ само лечимо симптоме – објашњава.

Вирус „неће“ на пушаче

Још на самом почетку пандемије примећено је да заражени пушачи имају блажу клиничку слику. По неким теоријама, објашњење је да се вирус не „качи“ на болесна плућа, на оштећено ткиво…

Сви хоћемо „инстант решење“

– Медицина је увак трагала за „инстант решењем“, да нађе један лек који ће све да излечи. Природа се и раније борила против вируса, постоји лек, а то је витамин Д. Он је „разрешио“ туберкулозу, санаторијуми су некада подизани на осунчаним местима због витамина Д. Много тога може да се реши на начин како је природа то предвидела. Ако не можемо да утичемо на квалитет хране, можемо на то како да поправимо свој имуни систем, да проверимо шта уносимо у организам, да избацимо оно што нас трује – каже др Каменов.

– Није то зато што вирус неће тамо где је ’оштећено’ ткиво, нешто друго је у питању. Имуни систем је стално активиран, па не може да направи неку велику штету – каже др Каменов и објашњава да је од кључног значаја здравље црева.

– Здрава црева су најважнија за имунитет. Тако токсини неће моћи да уђу у организам, имуни систем неће бити оптерећен и моћи ће да се посвети борби против вируса. Следећи на линији фронта је витамин Д који подстиче да се вирус убије – рекао је доктор.

Сви су очекивали да ће на лето вирус да нестане. Зашто се то није десило?

– Под дејством сунца вирус заиста слаби, али када је организам пун токсина, потрошња витамина Д је велика и не може да се надомести излагањем сунцу. Зато витамин Д мора да се супституише, да се уноси додатно – закључује професор Каменов.

Извор: Srbijadanas.com/B92