Србија

СРПСКИ ПРОФЕСОР ОТКРИО! Ево када ће почети трећи талас короне у Србији

Проф. др Петар Кочовић, који се бави информационим технологијама,
осмислио својеврстан модел праћења пандемије

Трећи удар коронавируса почеће највероватније 12. септембра и, иако ће бити блажи од другог таласа, очекивано је да ћемо до средине децембра имати у Србији још око 15.000 новозаражених, тврди за Курир проф. др Петар Кочовић, редовни професор на Универзитету „Унион – Никола Тесла“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Лична одговорност

Професор Кочовић је заједно са својим тимом направио својеврстан модел праћења пандемије коронавируса не само у нашој земљи већ и у целом свету. Наиме, он је са својим сарадницима направио програме који на дневном нивоу прикупљају податке о броју особа које су се заразиле, умрле и оздравиле и на основу којих, примењујући методе машинског учења и предиктивне аналитике, у чијем је саставу и Гаусова крива, праве прогнозе о даљем кретању заразе. – У Србији се, према овом моделу, други талас завршава око 11. септембра. Већ је сада видљиво да ће у наредним данима број новозаржених константно падати и очекујемо да ће их око 11. септембра бити око 20. Међутим, од тог датума очекује се да број заражених опет крене нагоре – закључује Кочовић и додаје да ће број заражених на дневном нивоу у периоду од 30. августа до 2. октобра бити мањи, свакако испод 50, али да ће већ између 10. и 16. октобра бити око 250 заражених дневно.

– Међутим, трећи талас би требало да буде мање снажан од другог, у којем ћемо, према овом моделу, до краја имати скоро 20.000 заражених, односно око 70 одсто више оболелих и умрлих него у првом таласу, који се завршио 26. маја. У другом таласу смо имали по 400 заражених дневно у неколико наврата, а очекујем да ће у трећем таласу, у највећем пику, бити мање. Наравно, ово све зависи од тога да ли ће грађани поштовати мере заштите – ношење маски и одржавање дистанце. Међутим, да се разумемо, модел може и драматично да погреши. Што је даље од данашњег дана, то су могућности грешке веће. Довољно је да буде неко масовно окупљање – демонстрације или да се дозволи публика на стадионима и бројке ће се променити – каже проф. Кочовић.

Непредвидиво

С друге стране, епидемиолог др Радмило Петровић каже да биологија није математика, те да „у епидемиологији два и два некада могу бити три, а некада пет“.

– Ова епидемија се не понаша у складу са досадашњим сазнањима и врло је тешко рећи како ће се ситуација развијати. Коронавирус је непредвидив у свом понашању. Када ће се завршити други талас и када ће почети трећи, веома је тешко рећи. Бојим се да, чим буду неповољне временске прилике и људи забораве на заштитне мере, може доћи до повећања броја заражених.

Најновији корона биланс Још 235 новозаражених, смањује се број пацијената на респиратору

У последња 24 сата на коронавирус је тестирано 8.086 особа, њих 235 било је позитивно, док је, нажалост, преминуло шест особа, саопштио је јуче кризни штаб Владе Србије на редовној конференцији за медије. На респираторима у болницама широм Србије налази 91 пацијент, што је најмањи број још од 5. јула, а до сада су укупно преминуле 652 особе. У установама социјалне заштите и домовима за смештај одраслих и старих, закључно са јучерашњим даном, потврђено је присуство вируса корона код 218 корисника и 88 запослених. Укупан број излечених корисника установа социјалне заштите износи 739, а број излечених запослених у тим установама је 289.

К. В.

Извор: Курир.рс