Свет Србија

СТИЖЕ СПАС ОД КОРОНЕ! Си Ђинпинг даје гаранције: Срби први у Европи добијају вакцину!

Фото: Јутјуб

Кинеска влада дала чврсте гаранције да ће Србија имати вакцину у истом моменту када и Кина, можда већ крајем октобра

Кинеска држава, по налогу председника Си Ђинпинга, дала је Србији чврсте гаранције да ће имати вакцину против коронавируса оног тренутка када је и Кина буде имала!

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како сазнајемо, Пекинг гарантује да ће Србија бити прва земља у Европи која ће добити кинеску вакцину, чим се заврше све потребне контроле и тестови. Очекује се, тврде упућени, да то може бити већ крај октобра или, у лошијем сценарију, у децембру ове године!

Међу првима
Бићемо сигурно међу првих 20 земаља које ће вакцину да плате и да је набаве за све грађане
Александар Вучић, председник Србије

Скоро па готово

Наши одлично обавештени извори тврде да је кинеска вакцина у трећој, претпоследњој фази контроле и провере.

– Кинези вакцину већ увелико тестирају на војницима, који засад немају никакве нуспојаве и осећају се добро. Осим тога, имају више од два милиона добровољаца, цивила, који су спремни да се вакцинишу. Чим се заврше ове контроле, вакцина се ставља у масовну производњу… Имамо чврсте гаранције Пекинга да ће Србија добити вакцину оног тренутка када је они буду одобрили. То значи да ћемо вакцину имати први у Европи, можда већ крајем октобра. У нешто лошијем сценарију, у случају да је вакцину потребно дорадити, стићи ће у децембру ове године – преноси наш извор, који је инсистирао на анонимности, додајући да ништа више од овога не може и не сме да открије.

Иначе, према расположивим информацијама, вакцина из Кине је за сада стављена у лимитирану употребу, а произвела ју је кинеска компанија ‘ЦанСино’ у сарадњи са државним Институтом за биологију.

Које све земље раде на вакцини
* Кина
* Русија
* САД
* Велика Британија
* Индија
* Кореја
* Јапан
* Немачка

Председник Србије Александар Вучић крајем прошле недеље потврдио је да ће држава ускоро, у новембру или децембру, имати набављене вакцине.

– Разговарамо са две државе, са две велике фармацеутске компаније, и верујем да знам из које ће земље најпре доћи вакцина. Бићемо сигурно међу првих 20 земаља које ће вакцину да плате и да је набаве за грађане. Покушаћемо да је бесплатно дамо становништву. Неки, видели сте, најављују велике цене, али надам се да ће бити ниже. Како год, свакако ће то бити јефтиније него што би нас коштала епидемија без краја – рекао је Вучић.

Враћање у нормалу

Премијерка Србије Ана Брнабић, коментаришући ове наводе, каже да се нада да ће вакцина против короне доћи пре него што је било ко очекивао.

– После тога надам се да ће се ситуација вратити у нормално стање, можда и нешто раније. Не мислим само на Србију, већ мислим на читав свет. Има земаља које развијају своје вакцине, али и земаља које су се већ јавиле за одређене вакцине – наглашава Брнабићева.

Извор: Информер