Свет

СТРАВИЧНА ИСПОВЕСТ СРБИНА ИЗ БЕЈРУТА: Мислили смо да је била АТОМСКА БОМБА !

Стравична експлозија која је уздрмала цео Либан, а осетила се чак до Кипра, десила се 4. августа.

Србин Дејан Симић, тениски тренер који живи у Бејруту око десетак година, испричао је како изгледа живот у том граду након катастрофалне експлозије у којој је погинуло најмање 200 људи, а више хиљада грађана је повређено.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Стравична експлозија која је уздрмала цео Либан, а осетила се чак до Кипра, десила се 4. августа око 18 часова по локалном времену у либанском главном граду. Према тврдњама стручњака, разорна експлозија у Бејруту трећа је по снази у историји, одмах после експлозије нуклеарних бомби у Хирошими и Нагасакију.

Србин који се професионално већ годинама бави тенисом у тренутку експлозије био је на тениским теренима, који су удаљени око два километра од места трагедије.

– У првом моменту сам мислио да је земљотрес. Измиче вам терен под ногама, а онда се после минут, два појавио густи облак, па вам је јасно да није земљотрес. Мислили смо да је била атомска бомба, то је био такав ударац – прича Симић и додаје да је ударни талас био много жешћи и разорнији у нижим деловима града него на тениским теренима који су на око 500 метара надморске висине.

Он је након несреће кренуо возилом ка центру града, аутопутем који се налази поред луке у којој се десила несрећа, и описао да су призори које је видео док се возио били ужасни.

– То је заиста била катастрофа. Возите се по стаклу, срча на све стране, људи крвави и повређени по улицама – рекао је Симић који каже да међу његовим познаницима има и оних који су претпрели велике губитке у овој трагедији.

Симић је рекао да се експлозија десила око 18 часова по локалном времену, када су људи већ отишли с посла, иначе, каже, да се догодила само два сата раније, око 16 часова, када је тај део града пун људи, било би више хиљада мртвих и повређених.

– Тај дан око 16 часова пролазио сам туда, ишао сам ка клубу, и пут је био препун возила. Не можете да замислите каква је то гужва била. Да се експлозија десила само два сата раније трагедија би била много већа. Огромна је разлика у та два сата, људи су отишли већ кућама, напустили су канцеларије. Страшно је за видети да се возите улицама препуних стакла и крвавих људи… – казао је Симић.

И седам дана након ескплозије, у Бејруту је хаос.

Упитан да прокоментарише тренутну ситуацију у Бејруту где се бесни грађани окупљају на улицама, где је јуче пала Влада Либана, Симић каже да је људима прекипело и да им је доста више светга.

– Људима је једноставно доста свега, надају се да је ово крај, нема даље, нешто мора да се промени. Ова катастрофа траје последње две године, економска криза у Либану је огромна. Званичан курс долара овде је један и по, а улични је ишао и до 10 – истакао је Симић и додао:

– Ни седам дана касније у принципу се није ништа значајно променило и даље је хаос, и нико не може да наслусти шта ће даље да се деси. Није проблем само ово што се десило 4. августа, већ је проблем који траје неколико година. Сада се на крају десила И ова катастрофа. Људи не знају шта да очекују и где је крај – објаснио је Симић.

Број мртвих у Либану након трагедије не престаје да расте ни данима касније, а у експлозији су оштећене многобројне стамбене зграде, болнице и друга инфраструктура. Стотине хиљада људи остало је без крова над главом.

Да ли ће Бејрут после ове експлозије бити опет исти?
– Живим у Бејруту неких десетак година, био сам у том периоду и на разним другим местима, али последње четири године сам ту стално. Они су чудо, они су невероватни. Средиће они то. Оно што би требало некој земљи 10 година, њима су потребне две. Такав им је менталитет. Шта год да се деси, после дан, два имате неку атмосферу да се овде нешто дешава нормално. Имате систем у глави који је невероватан. Људи гледају унапред – рекао је Симић и додао да Бејрут има много способних појединаца, који су спремни да помогну.

Да ли Бејруту прете велики немири, Симић оцењује да је то тешко предвиди пошто је реч о прилично „измешаном граду“ када је реч и о религији, али и о политици.

Након експлозије и притиска јавности Влада Либана поднела је јуче оставку.

Либански премијер Хасан Дијаб рекао је раније да је цела Влада дала оставку после протеста изазваних експлозијом која је разорила престоницу Бејрут и додао да је експлозија резултат „ендемске корупције“.

Он је рекао да стоји уз народ који позива да одговорни морају да плате „за овај злочин“.

Извор:Srbijadanas.com