Свет

СТРАВИЧНЕ ТВРДЊЕ! Белорусију чека хаос: Опозиција ће прогласити новог председника на улици!

У Минску су и за данас најављени протести опозиције. Прво су изашли глумци Купаловског позоришта, касније ће кренути штрајкови радника, док се за вече, према неким најавама, спрема велики митинг на којем ће Светлана Тихановска бити проглашена за председницу Белорусије.

Ситуација у Минску је мирна. Продавнице и ресторани раде. Саобраћај нормално функционише, док људи иду на посао.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Интернет и телефонске везе функционишу, али са прекидима.

На телеграм-каналима белоруске опозиције објављен је план данашњих акција у Минску. За пре подне је планирана акција подршке Купаловском позоришту, чији су чланови подржали директора Павла Латушка, који је отпуштен.

Глумци и радници у позоришту су саопштили да ће напустити посао, ако њихов захтев не буде испуњен. У позориште је дошао и министар културе земље Јуриј Бондар. Међутим, састанак је завршен без резултата.

Међутим, ово није све за данас. Нешто касније ће се демонстранти окупити испред фабрике „Атлант“, како би подстакли раднике ове фирме да крену у штрајк.

Око подне ће се демонстранти окупити испред затвора, како би честитали рођендан притвореном опозиционару Сергеју Тихановском.

Ипак, главни догађај је планиран за вечерас. У 19.00 ће бити одржан велики митинг на Тргу независности где ће, према неким најавама, Светлана Тихановска, која је према резултатима ЦИК-а на председничким изборима добила 10 одсто подршке, бити проглашена за председницу државе.

То су само најаве са мрежа, међутим, оно што је једино извесно је саопштила портпаролка Тихановске, Олга Коваљкова: вечерас је бити завршено формирање Координационог савета за осигурање прелазне власти у Белорусији који ће чинити 70 особа.

Нешто раније је саопштено да би се Тихановска, која се налази у Литванији могла ускоро вратити у Белорусији.

Извор: rs.sputniknews.com