Свет

СТРАВИЧНЕ ТВРДЊЕ! Чудотворног лека за коронавирус нема, а вакцине ће можда штитити само неколико месеци

У тренутку када су очи целог света уперене ка стручњацима који широм планете раде на проналаску вакцине, када се неке од њих налазе у последњој фази тестирања, из Светске здравствене организације стижу шокантне вести.

– Чудотворног лека против корона вируса нема, а можда га никада неће ни бити – упозорио је јавност генерални директор СЗО Тедрос Габрихесус.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како преноси “Ројтерс”, он је објаснио да “постоји велика забринутост да нећемо имати вакцину која функционише, односно да бисмо могли да имамо ону која би представљала заштиту само на неколико месеци, а не дуже”.

– Неколико вакцина је сада у трећој фази тестирања и ми се искрено надамо да ћемо имати вакцине које ће моћи да спрече заражавање људи. Ипак, за сада, немамо чаробни лек – објаснио је први човек СЗО.

Он је препоручио даљу свакодневну борбу против ковида-19, ношење маски, одржавање дистанце, као и све раније обелодањене мере.

– Неке земље се са мање, а неке са више успеха боре против овог вируса. Пред нама је дуга борба – закључио је Габрихесус.

Др Бранимир Тиодоровић је недавно рекао „да не очекује да вакцинација У Србији почне пре средине 2021. године“, а са њим се слаже и др Предраг Кон.

– Када будемо чули за неку вакцину која је прошла све фазе испитивања, она више није потенцијална или кандидат вакцина, већ она која се може користити. Највише изгледа да буде у употреби имају оне вакцине које су ушле у трећу, или су се приближиле трећој фази истраживања – рекао је др Кон.

О овом питању је данас на конференцији за медије Кризног штаба говорила и др Дарија Кисић Тепавчевић.

– Када ће се увести нека вакцина постоји јасан протокол који је базиран на стручним елементима. Никакав други параметар и критеријум не може да дође у обзир. Када је вакцина против ковида-19 у питању, иако се сви труде да је направе, у овом тренутку ниједна није нити у фази да би могла да се прими у ближем временском периоду. Тако да свима треба да буде јасно да све вакцине које су у употреби, прошле су све безбедносне контроле и једнаке су онима из земаља ЕУ – истакла је заменица директора „Батута“.

Она је нагласила да се не може дефинисати тачна временска одредница када ће вакцина бити у употреби.

– Ни набавка вакцине није једноставна. Потребно је проценити потребу, количину, расписати тендер и то се ради годину дана унапред. Када је у питању ковид 19 јесте све специфично, али то није нешто што се броји у данима, а усудила бих се рећи ни месецима. Ми се сви надамо да је могуће имати вакцину до краја године, јер би нас то значајно ојачало у борби против короне, али не можемо да кажемо да је то нешто извесно. Наде се полажу у две до три куће које су при крају истраживања – истакла је др Кисић Тепавчевић.

Извор: Блиц.рс