Свет

СТРАВИЧНО УПОЗОРЕЊЕ! Ми смо у најгорој кризи након Другог светског рата! Ево шта нас чека!

Милијардер Џорџ Сорош прославио је 90. рођендан у како је навео, „најгорој кризи у мом животу након Другог светског рата“.

„Ми смо у кризи, најгорој кризи у мом животу након Другог светског рата. Описао бих је као револуционарни тренутак кад је распон могућности пуно већи него у нормалним временима. Оно што је непојмљиво у нормално време постаје не само нормално, него се стварно догађа. Људи су дезоријентисани и престрашени. Раде ствари које су лоше за њих и лоше за свет”, навео је он, а преноси портал BizLife.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Сорош сматра да је Европа јако рањива, много више од САД. САД су једна од најдуговечнијих демократија у историји. Али, чак и у САД, преварант попут Трампа може бити изабрани председник и подривати демократију изнутра, наводи.

„Али у САД имате дугу традицију провера, равнотеже и успостављених правила. А изнад свега имате Устав. Тако да сам уверен да ће се показати да је Трамп прелазни феномен који ће, надам се, отићи у новембру. Али он је и даље јако опасан, бори се за властити живот и учиниће све како би остао на власти, јер је повредио Устав на пуно различитих начина, а ако изгуби на председничким изборима, сматраће се одговорним. Али Европска унија је пуно рањивија, јер је некомплетна унија. И има пуно непријатеља, унутрашњих и спољних“.

Поводом одлуке ЕУ да одобри фонд од 750 милијарди евра за опоравак каже:

„То је тачно. ЕУ је направила врло важан позитиван корак према свом обавезивању да позајми новац са тржишта у пуно већој количини него икада пре. Али након тога је неколико земаља, такозвана Штедљива петорка – Холандија, Аустрија, Шведска, Данска и Финска – успело смањити ефекат постигнутог споразума. Трагедија је у томе што су те земље у основи проевропске, али су врло себичне. И јако су штедљиве. И, прво су довеле до споразума који ће се показати неодговарајућим. Смањење планова за климатске промене и политику одбране посебно је разочаравајуће. Друго, желе бити сигурни да се новац правилно троши. То ствара проблеме јужним земљама које су најјаче погођене вирусом.“

Поводом издавања европске трајне обвезнице, Сорош наводи да тај сценарио више није могућ.

„Нисам напустио ту идеју, али не мислим да има довољно времена за њихово прихватање. Штедљива четворка – Холандија, Аустрија, Данска и Шведска (сад је петорка, јер им се придружила и Финска) стала је томе на пут. Порезе није потребно наметати, довољно их је одобрити. Једноставно речено, из тог је разлога издавање трајних обвезница немогуће“, наводи Сорош.

Извор: Блиц.рс