Србија

СТВАР ЈЕ ОД ИЗУЗЕТНЕ ВАЖНОСТИ ЗА СРБИЈУ: Председник Вучић се није појавио на конференцији, ево зашто

– У последња 24 часа тестирано 9.858 особа од чега 295 позитивних. Преминуло је девет особа, а 132 пацијента су на респиратору. Проценти заражавања слабе и притисак на наш здравствени систем је знатно опао – рекла је Брнабић.

Брнабић је изразила захвалност грађанима који су показали изузетни одговорност.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Улазимо у јесен као друштво много спремнији него што смо били. Данас смо почели са обиласком свих лабораторија које се баве ПЦР дијагностиком, то су 22 лабораторије широм Србије и још 9 потенцијалних локација како бисмо се што боље спремили за јесен и зиму. Направићемо још лабораторија и обучити људе како би се створили што безбеднији услови – рекла је Брнабић.

Она се извинила јавности у име председника Вучића због изостанка са конференције иако је претходно најавио свој долазак.

– Председник је морао да одложи свој долазак због важног састанка. Он ће присуствовати конференцији Кризног штаба у петак – рекла је Брнабић.

Подсетимо, иако је првобитно најављено да ће председник Србије Александар Вучић присуствовати конференцији Кризног штаба, дошло је до промене плана, па ће се грађанима Србије обратити председница Владе Ана Брнабић, саопштила је служба председника за сарадњу с медијима.

ЕПИДЕМИОЛОШКА СИТУАЦИЈА СЕ ПОПРАВЉА

Епидемиолог Предраг Кон рекао је да се епидемиолошка ситуација благо поправља.

– Смањује се број заражених, морам рећи да из једне веома неповољне ситуације улазимо у једну неизвесну ситуацију. Позивам грађане да избегавају контакте и да носе заштитне маске. Преко викенда посебно треба спроводити мере, носити маске и користити све оне мере које смо јасно давали – рекао је др Кон.

ПАЦИЈЕНТИ СА КОРОНОМ ИМАЈУ ОШТЕЋЕЊА БУБРЕГА

Докторка Стокић је објавила забрињавајуће информације да се код пацијената оболелих од корона вируса јавља и оштећење функције бубрега, односно акутна упала.

Она је објавила и једну добру вест.

– На Клиници за акушерство је рођено 35 беба за последња 24 часа. Део те клинике је предвиђен за лечење ковид пацијената, па је тиме овај успех још већи – рекла је докторка Стокић.

КРИТИКЕ

Брнабић је истакла да је рад државних органа на удару у свим деловима света, коментаришући петицију лекара Уједињени против короне.

– У Италији су поднели тужбу против премијера Контеа јер није на време увео рестриктивне мере у једном делу земље. У Аустрији су тужили државу јер је увела рестриктивне мере, тако да критике имате опречне критике у свим деловима света – рекла је Брнабић.

Он истиче да је спремна да разговара са представницима лекара који су потписали петицију, али је навела да се међу потписницима налази много лекара који раде у иностранству и одавно су отишли из Србије.

– Не видим на који начин они могу да допринесу или знају каква је ситуација у нашем здравствном систему – упитала је Брнабић.

ЕПИДЕМИОЛОШКА СИТУАЦИЈА НА КОСОВУ

Премијерка је истакла да је ситуација на Косову нешто боља, али и даље нестабилна.

– Сви наши капацитети су на располагању нашим грађанима на Косову. Уколико буде потребе, спремни смо да помогнемо. Један од приоритета је отварање лабораторије у Косовској Митровици – каже Брнабић.

ОБУКА

Брнабић је истакла да је обука људи који ће радити у лабораторијама већ од данас почела у Батајници.

– Потребни су нам што већи капацитети и обука људи за рад у лабораторији почела је већ од данас у Батајници – рекла је Брнабић.

Извор: Ало