Издвајамо Православље

СУТРА ЈЕ СВЕТА ПЕТКА ТРНОВА: Жене ову једну ствар нипошто не радите!

По јулијанском календару празнује се 26.јула, а по грегоријанском 8.августа

Православни верници сутра прослављају свету преподобномученицу Параскеву, у народу позната као Трнова Петка. Овим празником завршава се мали летњи „циклус женских празника“, коме припадају и Огњена и Блага Марија.

Њене мошти чувају се у Цариграду. На фрескама и иконама представљена је у монашкој одећи са крстом, као симболом страдања, у једној руци и гранчицом мирте у другој руци.

Због благости и чуда која је учинила за живота, пред њене мошти и данас долазе верници да моле за помоћ и спас од болести и других животних невоља.

Празник Трнове Петке, као и празници још две светитељки које се празнују у августу – Огњене Марије и Благе Марије, нису црвена слова, али су поштовани у српском народу, а нарочито међу женама.

За Трнову Петку кажу и да је женски празник, јер га првенствено празнују жене које данас не би требало да месе, кувају или раде било који посао у кући како не би навукле гнев светитељке. Према народном веровању на празник Трнове Петке не ради се, да током године не би трнуле руке.

Наши стари су веровале да не ваља месити хлеб, прати веш, износити пепео или радити било шта од ручних радова.

Младе девојке, верује се, данас треба да беру цвеће и њиме ките куће како би у домовима владала слога и мир. Девојчицама се данас облаче нове хаљинице како би их у наредној години пратила срећа.

 

Извор: Ало.рс/И. П. М.

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ

КАЛЕНДАР

август 2020.
П У С Ч П С Н
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31