Србија

СВЕ ЈЕ СПРЕМНО! Ево како ће изгледати настава у основним школама

Школе у Србији завршиле су оперативне планове како ће изгледати настава у наредној школској години. Завршене су и „муке“ око распореда часова, који није било лако направити јер поједини наставници раде у више школа.

Оно што је јединствено за све основне школе је да ће настава за ниже разреде бити уживо у школи.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Школе са мањим бројем ученика организоваће наставу у школи и за више разреде (од петог до осмог).

Осмолетке које имају велики број ђака за више разреде комбиноваће наставу у школи и на даљину.

Основна школа „Дринка Павловић“ у Београду спремна је за почетак нове школске године, каже директор школе Јоле Булатовић и истиче да ће измењена настава кренути по свим стручним упутствима која су добијена од Министарства просвете.

Булатовић наводи да ће ученици од 1. до 4. разреда у школи бити пре подне, подељени по групама, а да ће старији ђаци од 5. до 8. разреда долазити у два термина од 13 и 16.30 часова.

– Активности млађих разреда се завршавају у 12. 35, целодневна настава 1. и 2. разреда је од 8 до 12.35 у школи, 3. и 4. разред долази подељен у групе А и Б у два термина од 8 до 10. 25 и од 10.45 до 12.35. За 3. и 4. разред организован је продужени боравак, од 10.30 и за сада има довољно запослених да прихвати тај број деце која су се изјаснила за останак у боравку – навео је Булатовић за Тањуг.

Истиче и да је ангажовање кадрова у продуженом боравку дугогодишњи проблем, због висине плате.

За ученике старијих разреда (од петог до осмог) настава ће бити организована тако да ће понедељком, средом и петком долазити половина ђака, док ће уторком и четвртком долазити друга половина, с тим што ће се, како каже, они ротирати на недељном нивоу.

Булатовић наводи и да се свега два одсто родитеља одлучило да њихова деца прате наставу на даљину, која ће се, додаје, пре свега односити на праћење РТС наставе и консултације са учитељима и наставницима.

– Деца неће имати онлајн наставу као што су имали на почетку епидемије, већ је онлајн замишљен и као консултација, односно као допуна онога што није било на РТС-у. Држава је преко свог завода послала јединствен програм и придржаваћемо се тог програма, потребно је да та два система буду потпуно усаглашена – рекао је Булатовић.

Булатовић је указао и да се родитељи тренутно највише брину због здравствене ситуације, али и због новог модела наставе, односно колико ће то све потрајати.

– Ту видимо проблема док се систем ухода, сви страхују од тога колико ће то да траје и здравствена ситуација забрињава све, али ми ћемо стартовати добро – навео је Булатовић.

Каже и да ниједан ученик школе није заражен, као ни учитељ, наставник и особље.

– Хоћемо ли успети да ту стартну позицију одржимо до краја видећемо…Поштоваће се све мере, мерење температуре, ношење маске, дезинфекција објекта…- закључио је Булатовић.

О.Ш. „Дринка Павловић“ броји 890 ђака, од којих ће од 1. септембра у школске клупе сести око 840 њих, подељени по групама и уз обавезно поштовање мера заштите.

И школе „Павле Савић“ у Миријеву и „Лазар Саватић“ у Земуну, према речима директора спремне су нову школску годину, а како кажу, учињено је све да се ђаци осећају безбедно.

Извор: Курир.рс/Тањуг