Свет

СВЕТ У НЕВЕРИЦИ! Председник Либана открио: Постоји могућност да је ово узрок експлозије у Бејруту

Председник Либана рекао је да истрага експлозије складишта у Бејруту тек треба да утврди да ли је она узрокована непажњом, несрећом или могућим спољним уплитањем.

Мишел Аун је у петак локалним медијима рекао да „узрок још није утврђен“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Постоји могућност спољњег уплитања ракетом или бомбом или другим чином – рекао је Аун, преноси „Ел Арабија“.

Рекао је да се истрага експлозије у уторак у складишту у којој се налази високо експлозиван материјал, води на три нивоа.

– Прво, како је експлозивни материјал ушао и био ускладиштен … друго да ли је експлозија била последица непажње или несреће … и треће могућност да је дошло до спољних утицаја – рекао је он.

Француски истражитељи: Делује као несрећан случај
Тим од 22 француска истражитеља започео је данас рад на потрази за доказима и телима после стравичне експлозије у Бејруту и пружању помоћи либанским властима да утврде шта је узрок несреће.

На основу досадашњих информација из Либана, форензички полицијски званичик из Француске Доминик Абенанти рекао је да експлозија делује као „несрећан случај“, али је нагласио да је сувише рано да се то каже са сигурношћу. Он је за АП рекао да ће број погинулих расти како се буду расчишћавале рушевине и у њима пронализала тела жртава.

Француски истражитељи учествују у истрази на захтев Либана, као и због тога што је једна особа из Француске погинула, а најмање 40 их је повређено.

Шеф јединице, која учествује у истрази, Ерик Беро рекао је да је огромна зона коју покривају истражитељи. Он је додао да истрагу компликују велика штета која је причињена и ситуација у Либану. Тиме је, како наводи, алудирао на политичку и економску кризу у земљи пре експлозије.

Број погинулих у стравичној експлозији у луци у Бејруту порастао је на 154, пренела је претходно државна новинска агенција ННА позивајући се на наводе либанског министра здравља Хамада Хасана. У експлозији је повређено око 5.000 особа.

Извор: Блиц.рс