Свет

СВЕТ У НЕВЕРИЦИ! Руси открили: Корона је само провера, ускоро нам стиже нешто много горе

Пандемија тестирала систем заштите здравља у евентуалном биолошком рату

Изјава чувеног руског хирурга Леонира Рошаља да је пандемија короне провера система заштите здравља у евентуалном биолошком рату изазвала је велики одјек широм света. Рошаљ је истакао да свет није био спреман за борбу јер није имао довољно заштитне опреме ни медицинског особља.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Морамо бити спремни да реагујемо брзо на овакве катастрофе и терористичке нападе. Систем мора бити припремљен за такве ситуације – рекао је овај дечји хирург.

Биолошки рат подразумева коришћење вируса, микроорганизама и бактеријских токсина којим би се заразила војска, становништво, али и стока противника.

Као и многи други руски научници Рошаљ каже да нема довољно доказа да је корону направио човек.

– Нисам вирусолог, па не могу да говорим о пореклу, али је неоспорно да је ковид 19 за све нас био провера колико смо спремни за биолошки рат. Не може корона да уништи човечанство, али је већ направила огромну штету – рекао је доктор.

Рошаљ је оценио да је епидемија „репетиција биолошког рата“ са чиме се сложио и пуковник војномедицинске службе Борис Героков.

– Корона може бити прототип биолошког оружја, раније се сматрало да би се могле примењивати само смртоносне инфекције, али се после короне тај приступ биолошком рату може променити – рекао је официр.

Героков је додао да би ускоро могао да се појави још један сличан вирус, који не мора убити много људи, али може да избаци из функције војску и привреду.

Руководилац института „Курчатова“ у Москви Михаил Коваљчук један је од првих који су посумњали да је корона из лабораторије. Он је поменуо и испитивање атомског оружја пре него што је бачено на Хирошиму и Нагасаки.

– Опасност од биолошког оружја сада је већа јер је могуће направити вештачки вирус који би био средство за масовно убијање. Али, они који би га правили морају бити свесни да и други, због паритета, могу да га направе -рекао је Коваљчук, али није хтео да помиње ниједну конкретну земљу.

Руски експерти слажу се у чињеници да је ова земља имала велику срећу што Јељцинови реформатори нису успели да уруше медицински модел. Због тога је Русија брзо активирала лабораторије за дијагностику, а потом и у рекордном року изградила болнице опремљене најсавременијом методом.

Извор: Srbijadanas.com/Мондо