loading...
Свет

СВЕТ У ПАНИЦИ! Појавио се нови смртоносни вирус, а симптоми су слични корони! Ево о чему се ради!

Као да Ковид-19 није довољан, кинески лекари упозоравају да становништву прети још један вирус. Инфекција се преноси угризима крпеља, али могла би да се пренесе међу људима, тврде стручњаци

СФТС вирусом је ове године већ заражено око 60 људи у кинеским провинцијама Јиангсу и Анхуи, а њих седам је умрло.

Симптоми потенцијално смртоносне инфекције укључују температуру, кашаљ, умор, мучнину и повраћање, као и пад количине белих крвних станица.

СФТС није баш нов, јер су први случајеви болести коју преносе крпељи, пријављени у руралним деловима провинција Хубеи и Хенан још 2009. године, док су кинески вирусолози изоловали његов патоген 2011. године.

Тренутна стопа смртности за ову болест која се поновно појавила износи између 16 и 30 одсто, што тврди кинески информацијски систем за контролу и превенцију болести.

Иако се инфекција преноси пре свега угризима крпеља, прелаз с човека на човека не може бити искључен, рекла је Шенг Јифанг, докторка из болнице на Универзитету Џеђанг, за Глобал Тимес, објашњавајући притом да се вирус може пренети путем крви или телесних излучевина.

Од епидемије истог вируса у Јапану и Јужној Кореји 2015. године смртност је била већа од 30 одсто у обе те земље. Познато је да је вирус посебно штетан за старије особе или особе с ослабљеним имунолошким системом.

Лекари такође упозоравају на то да је угриз крпеља начин како се преноси, не само ова болест, већ и многе друге. Али лекари исто тако говоре како нема разлога за панику, али да би људи требало да буду на опрезу.

Године 2018. Светска здравствена организација уврстила је СФТС на свој попис болести које имају приоритет за истраживање, с еболом, САРС-ом и Зиком. Ти су вируси издвојени због великог потенцијала изазивања хитних случајева међу великим бројем људи, али и због недостатка делотворних лекова или вакцина против њих.

У децембру је кинески Вухан постао епицентар избијања коронавируса, након чега се болест брзо проширила светом, заразивши више од 20 милиона људи. Коронавирус је на директан или индиректан начин одговоран за смрт 719.000 људи, а ове бројке свакодневно расту.

Извор: Информер/Логично

loading...