Србија

СВИ СУ ОСТАЛИ ЗАПАЊЕНИ ОВИМ САЗНАЊЕМ: Корона може да доведе до трајног ГУБИТКА СЛУХА!

Код ковид пацијента постоје случајеви пада слуха на високим фреквенцијама и проблеми зујања у уху.

Након вести да ће тим лекара у КЦ Ниш проверити да ли вирус корона ошећује чуло слуха, коју је јавности саопштио директор ОРЛ клинике у овом граду Душан Милисављевић, др Светлана Ваљаревић, ОРЛ и лекар са искуством у ковид болници у КБЦ Земун је објаснила да до сада овај проблем није био тако чест, али да вируси могу да доведу до наглог губитка слуха, понекад чак и трајног оштећења.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У ковид болници није било потпуне глувоће

Код ковид пацијента постоје случајеви пада слуха на високим фреквенцијама и проблеми зујања у уху.

“Није немогуће да дође до проблема са слухом, али до сада се није десило у нашој ковид болници да неко због ковида потпуно оглуви”, каже др Светлана Ваљаревић.

Ризик код хипертензије и згрушавања крви

У највећем ризику од проблема са слухом јесу сви који имају проблем са згрушавањем крви, алтеросклерозом и повишеним крвним притиском.

“Крвни судови уха су мали и могуће је да због ковида код ових пацијнета дође до слабије циркулације у овом делу тела, па самим тим и слабијег слуха”, каже др Ваљаревић за Објектив.

Чула ускуса и мириса нису повезана са слухом

Од губитка слуха, много чешћа је ситуација да се оштети чуло мириса и укуса, које се непосредно након тога регенерише.

“Укус и мирус нису повезани са слухом у случају ковида, и уколико дође до истовремених проблема, требало би проверити централни нервни систем”, објашњава ОРЛ.

Можда је уво само запушено

Губитак слуха код ковид пацијнета је потребно проверити ОРЛ прегледом и аудиометријом.

“Без снимања и прегледа, код ковид пацијената може само да се претпостави због чега је дошло до проблема. Може да се деси да се некоме ухо просто запушило”, каже докторка.

Извор: Ало.рс