Србија

ТИОДОРОВИЋ ОТКРИО! Ево како се могу спречити последице спајања два вируса! Најбоље би било да урадимо само једну ствар

Врло је важно да што већи број људи добије вакцину против сезонског грипа да би се избегао фатални сценарио

Ако нас на јесен у истом тренутку удари талас короне и сезонског грипа, на хиљаде људи у Србији могло би да умре, а здравствени систем би се тотално распао! Како бисмо избегли овај фатални сценарио, стручњаци апелују да је неопходно да вакцину против грипа што пре приме најосетљивије групе – старији од 60 година, хронични болесници, труднице, породиље и деца са обољењима која изазивају пад имунитета!

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Спречити најгоре

Епидемиолог и члан Републичког кризног штаба Бранислав Тиодоровић најављује да би вакцинација против грипа требало да почне већ 1. октобра како би се избегао судар овог вируса са короном, што се, како је указао, десило у Италији у марту ове године.

Биће вакцина за све
Држава планира да од 1. октобра почне вакцинацију два милиона људи. Међу њима ће се наћи хронично оболели свих узраста, старији од 60 година, труднице, породиље, али и припадници војске, полиције и здравствени радници.

Како незванично сазнајемо, Републички фонд за здравствено осигурање већ је набавио 300.000 вакцина, колико је и претходних година обезбеђивао за вакцинисање најосетљивијих група. Набавку преосталих 1,7 милиона доза на себе је преузело Министарство здравља и тај посао би требало да буде завршен ускоро.

– Претходних година, вакцине за грип биле су бесплатне за хроничне болеснике свих узраста, породиље, старије од 65 година и труднице од другог триместра трудноће, као и за здравствене раднике. Сви остали који су желели да их добију морали су да их плате. Ове године, најризичније групе, као и војска, полиција и медицинари поново ће их примити о трошку државе, међутим, разматра се могућност да држава финансира вакцину и за остало становништво како на јесен не би дошло до хаоса услед судара короне и грипа – незванично нам је речено у Министарству здравља.

– То је велики посао који треба урадити и ј сам за то да та вакцинација почне већ 1. октобра. Било би страшно да дође до мешања ова два вируса. Сви смо видели шта се пролетос десило у Италији када се под епидемију грипа „подвукла“ епидемија короне и колико је људи у таквој ситуацији умрло. То морамо да спречимо тако што ћемо да вакцинишемо најосетљивије групе на време – упозорио је Тиодоровић.

Он каже да у Србији имамо око два милиона људи за које би спајање короне и грипа могло бити фатално, због чега се свима њима препоручује вакцинисање.

У понедељак свега 57 позитивних
У Србији је у последња 24 сата тестирана 7.261 особа, од којих је на коронавирус позитивно 57 односно двоструко мање него у недељу.

Нажалост, преминула су три пацијента, а на респираторима су 44.
Од почетка епидемије у Србији је потврђено 30.714 случајева коронавируса, а преминула је 701 особа.

– Не смем ни да помислим како би изгледало да неко дете или човек са хроничном болешћу истовремено добије корону и грип, а то се пролетос широм света дешавало. Искуство нам је показало да само од грипа страдају и млади људи, труднице… Грип може бити опасан за слабији организам, а можете мислити шта му додатно може урадити корона. Да се разумемо, вакцина не штити 100 одсто од болести, али у великој мери шрити организам. Ако се вакцинише здрава особа која има добро очувани имунитет, онда имамо високу заштиту од грипа, ако пак имамо особу са хроничним обољењем, старије особе, њима ће помоћи да не заврше у болници, дакле имамо кревет више за неког оболелог од короне за коју вакцине још нема. Не смемо дозволити да у доба короне имамо и тешко оболеле од грипа кад већ за њега вакцина постоји – објашњава професор Тиодоровић.

Слични симптоми

И његов колега Жарко Ранковић каже да вакцином против грипа можемо ове јесени и зиме спасити велики број живота.

– Никад се није улагало у здравство као протеклих месеци, никад више болничких лежаја, опреме и лекова нисмо имали као што имамо сада, али све то може пасти у воду ако се споје вирус короне и грипа. Прво, симптоми короне и грипа су врло слични, почетни могу бити и идентични. Па можете мислити колико ће се само времена губити на дијагностици. Раније, у сезони грипа, лекар је знао кад му неко дође са главобољом, малаксалошћу и температуром да има грип. Сада, да би установио да ли му пацијент има корону или грип, лекар мора да га пошаље на рендген плућа, уради комплетну крвну слику, чак пошаље и на ПЦР тестирање… – каже Ранковић.

Извор: Информер.рс