Србија

ТИОДОРОВИЋ ОТКРИО: Ово је преломни тренутак, МОРАЈУ СЕ СПРОВОДИТИ СВЕ МЕРЕ! Ево шта нас чека на јесен!

Фото: Јутјуб

Епидемиолог Бранислав Тидоровић каже за РТС да је почетак школске године преломни тренутак у укупном односу према епидемији. Нагласио је да је важно ризике свести на најмању меру и дао објашњење какве маске деца треба да носе.

Бранислав Тиодоровић је, гостујући у Јутрањем програму РТС-а, рекао да сви морамо помоћи да школе почну нормално да раде, да се деца врате у школске клупе, посебно деца из најмлађих разреда, јер је за њихов развој посебно битно да крену са позитивним односом према школи.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Ово је преломни тренутак у укупном односу према епидемији и нашег становништва, пре свега родитеља и просветних радника, али и свих нас“, рекао је Тидоровић.

Указао је да ризике треба смањити на најмању могућу меру и да се све мере морају спроводити.

„Мислим да нам ова тренутна ситуација показује да се доста добро крећемо према једном бољем решењу, уколико бисмо успели да очувамо тај однос који сада има становништво према епидемији и спровођењу свих заштитних мера, онда бисмо могли да створимо услове за добар почетак школске године“, додао је Тидоровић.

Нагласио је да уколико би дошло до неких промена и евентуално новог пика и повећања опасности од ширења епидемије, онда би прекинули одлазак у школу и прешли на онлајн наставу.

На питање какве маске деца треба да носе, Тиодоровић каже да треба да будемо објективни и да људи користе маске које могу да нађу и да набаве.

„Свака маска је у сваком случају веома велика ствар за заштиту од ширења ове инфекције. Нема разлога да од тога правимо проблем, деца ће користити ону маску коју им набаве родитељи и која им највише одговара и коју могу да носе више као украс, али и као заштиту“, поручио је Тиодоровић.

Када је реч о редовима за тестирања на лични захтев, Тиодоровић подсећа да је јуче донета одлука да се укључи још лабораторија у тестирања.

„Врло је јасно да се Београђани морају више окренути ка Батајници и према нашој националној референтној лабораторији која може урадити дневно чак 2.000 тестова и да се много ефикасније може радити, али они се могу јавити и свим осталима“, рекао је доктор.

Што се тиче унутрашњости Србије, Тиодоровић каже да ту није толики проблем.

Навео је последње податке од јутрос да се у Врању смањује број пацијената, као и да је скоро преполовљен у односу на пре недељу дана.

„Немамо повећања, чак је већи отпуст него долазак нових пацијената. Број првих прегледа је смањен, што је најбољи индикатор. Може се очекивати да имамо повољнију ситуацију“, додао је Тиодоровић.

„Ми и даље имамо велику пажњу према Бујановцу и Прешеву где се пацијенти не јављају у оном обиму како би требало уз здравствене институције“, закључио је Тиодоровић.

Извор: РТС