Србија

ТИОДОРОВИЋ СЕ ОБРАТИО НАЦИЈИ: „Број заражених може постати двоцифрен, под једним условом“ Ово морамо да урадимо!

Фото: Јутјуб

Епидемиолог и члан Кризног штаба за сузбијање ковида 19 каже да је ситуација из неповољне прерасла у несигурну.

Планирано је да из ковид система, чим се умањи број пацијената, изађу Институт за дерматовенерологију Клиничког центра Србије, Институт за реуматологију и Институт за ортопедско-хируршке болести „Бањица“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Тешко је предвидети када би могло да дође до новог таласа вируса корона, али је сигурно да нису тачне приче да ће ковид 19 овако јаким интензитетом харати Србијом до следећег лета – каже за професор др Бранислав Тиодоровић, епидемиолог и члан Кризног штаба за сузбијање ковида 19.

Он наглашава да је Србија била у неповољној ситуацији када је реч о корони, да се сада налази у несигурној, али да је, ипак, оболевање под контролом.

Уколико би се наставило са поштовањем превентивних мера, до краја августа би се број новооткривених пацијената дневно свео на 20 до 30, што ће се сматрати спорадичним случајевима.

– Морамо да будемо свесни да ће мере и тада морати да остану и да ће опрез бити неопходан. Али претеривање је рећи да ће до следећег лета трајати најјачи интензитет. Сигурно ћемо имати јаснију ситуацију како се корона понаша када проструји кроз Бразил, Аргентину, Аустралију и да ћемо видети да ли је вирус успео да се одржи. Свака прогноза зависи од тога. Уколико је успео да се одржи, онда ћемо имати нови талас короне, који би могао да нам представља проблем, али не мора да значи да би био у овом обиму као што је сада случај. Зато је важно да се на време крене и са вакцинацијом против грипа како се обе болести не би истовремено појавиле – истиче др Тиодоровић.

Тиодоровић наводи да у српским болницама има довољно места и тестова на ковид 19. Проблеми са комерцијалним тестирањем људи којима је то неопходно због одласка на путовање, по њему, очигледно постоје само у Београду, јер у другим градовима то функционише нормално и људи добијају резултате у року од 24 сата. Ситуација са бројем оболелих се полако смирује у многим градовима, што је добар показатељ да се Србија на прави начин бори са невидљивим непријатељем.

– На пример, у Врању смо имали жариште, а сада је ту ситуација доста боља. Али увек се појави нешто где треба брзо реаговати. Отпутоваћу у Бујановац и Прешево да бих сагледао ситуацију у тим местима и обишао здравствене установе. Србија нема добар увид у епидемиолошку ситуацију тамо, а важно је да то знамо и видимо где можемо да помогнемо. Тамо се одржавају свадбе и прославе, као да се ништа не дешава и као да ковид 19 не постоји. Један број људи из тог подручја иде код приватних лекара и не зна се тачан број оболелих од новог вируса. Тек када код неког дође до теже клиничке слике, они дођу у болницу у Врању или у КЦ Ниш – нагласио је др Тиодоровић.

Извор: Ало.рс/Мондо