Свет

ТРАГЕДИЈА У ПОРОДИЦИ! Председнику преминуо брат!

Роберт Трамп, млађи брат председника САД Доналда Трампа, умро је у суботу у Њујоршкој презбитеријанској болници на Менхетну у 72. години.

Бела кућа није објавила узрок смрти, али је објављена изјава Трампа:

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Он ми није био само брат, био ми је најбољи пријатељ. Много ће недостајати, али сусрешћемо се поново.

Роберт Трамп, који је био на терапији са антикоагулантима, имао је проблема са крварењем у мозгу после недавног пада, рекао је један пријатељ породице.

Три године млађи од Доналда, био је у лошем стању у последњих месец дана. У последњих неколико недеља, није могао ни да прича.

Доналд Трамп је у петак последњи пут посетио брата у болници, у посети која је трајала нешто мање од сат времена.

У суботу, кад су лекари саопштили да Роберт неће живети још дуго, председник је позвао болницу из свог голф клуба у Њу Џерзију. Затим је одржао конференцију за новинаре на којој је одбио да коментарише да ли је Камала Херис подобна за обављање функције потпредседника, јер су јој родитељи били имигранти.

Није помињао здравље брата, али приватно је био утучен и борио се са прихватањем губитка који ће уследити, рекли су пријатељи породице.

– Имам дивног брата. Имали смо сјајан однос од првог дана, а то је било давно.

У реалности, Трамп и његов брат нису били у добрим односима годинама, пре Доналдове кандидатуре за председника.

Роберт Трамп није имао деце, али је помогао у одгајању Кристофера Холистера Трамп-Речина, сина своје прве жене, Блејн Трамп, којем је чак дао своје презиме. Ожалошћени, поред Доналда, су његова друга жена Ен Мери Палан и његове сестре Мериен Трамп Бери и Елизабет Трамп Грау.

Најстарији брат, Фред Трамп Млађи, умро је 1981. године.

Као најмлађи од петоро деце која су одрастала у строгим правилима куће Фреда Ц. Трампа у Квинсу, Роберт Трамп није био толико мета стриктне дисциплине коју је Фред наметао његовој старијој браћи. Никада није било предвиђено да он преузме управљање породичном компанијом, а они који су га познавали говорили да је сушта супротност Доналда, који је на крају преузео компанију.

Пошто је дипломирао на Универзитету у Бостону, прво се запослио на Вол Стриту, уместо да се прикључи породичном бизнису. Али недуго затим почео је да ради за свог брата као високи функционер у Трамп организацији.

– Могло би да се каже да је он најтиши од Трампових. Било му је драго што није под рефлекторима – рекао је Мајкл Дантонио, биограф Доналда Трампа.

Џек О Донел, бивши директор у Трамп организацији, близак сарадник породице, сећа се Роберта као човека који је био благе нарави, и имао је добар смисао за хумор, који је увек недостајао Доналду.

– Био је частан, тих, слушао је друге људе, био је добар сарадник. Није био сујетан, било му је у реду што је само брат Доналда Трампа, и што није као он – рекао је О Донел.

То није увек било лако, и то што је члан породице није га заштитило од Доналдових излива беса, кад му је било потребно да се „истресе“ на некоме.

Породични пријатељи кажу да, како је звезда Доналда Трампа расла, Роберт је почео да има проблема у комуникацији са братом, и активно је гајио имиџ неког ко је потпуна супротност свог брата.

Доналд је оптужио директно Роберта, на пример, за проблеме са слот-машинама које су скоро уништиле отварање Казина Таџ Махал у Атлантик Ситију 90-тих година, и коштале га десетине милиона долара изгубљеног профита. Доналд је ставио свог брата на место управника Таџ Махала, пошто су тројица директора, који су надгледала пројекат, погинула у хеликоптерској несрећи 1989. године.

Међутим, законодавци нису дозволили отварање казина због потпуног недостатка финансијске контроле над слот-машинама. У ноћи кад је казино требало да почне са радом, отворен је само један мањи део, и прошли су месеци и месеци пре него што су слот-машине потпуно активиране.

На једном састанку, Доналд је потпуно изгубио смиреност и вриштао је на Роберта, сваљујући сву кривицу на њега.

– Роберт је мирно устао, одшетао из просторије, и то је последњи пут да сам га ја видео – рекао је О Донел, бивши близак сарадник Трампових.

После овог инцидента, Роберт је престао директно да одговара свом брату и повукао се из главног бизниса компаније, радећи из канцеларије у Бруклину и бавећи се грађевинским пројектима на периферији Њујорка. Али људи који су га познавали говорили су да је био уништен после свађе са Доналдом. Раздор између њих двојице постојао је годинама. За време које је Роберт провео радећи у Бруклину, сваког дана је изводио свог и Доналдовог оца, Фреда Трампа, који је у то време имао Алцхајмерову болест, на ручак у италијански ресторан Гаргуљо, сведочи пријатељ породице.

Помирио се са Доналдом кад је овај одлучио да се кандидује за председника, прича овај пријатељ породице. Роберт Трамп је у последњих неколико година био лојалан члан породице, саветник и гласноговорник породице.

– Подржавам Доналда 1.000 одсто. Ако сам му потребан за било шта, ту сам. Учинићу све да му помогнем – рекао је Роберт за Њујорк Пост 2016. године.

Одржао је ово обећање. У последњих неколико месеци, активно је покушавао да забрани објављивање мемоара њихове братанице Мери Трамп, ћерке њиховог умрлог најстаријег брата Фреда Трампа, у којима су описане деценије дисфункционалне породице и бруталности, која је претворила Доналда у бескрупулозног вођу. Управо је Роберт тражио од суда да се забрани објава ове књиге.

Пре тога, Роберт Трамп је био на челу одговора породице кад је 1999. године Мери Трамп, заједно са својим братом Фредом Трампом трећим, тужила породицу, тражећи свој део породичног новца.

Роберт Трамп, који је 25 године био у браку са Блејн Трамп, био је прихваћенији у друштвеним круговима него што је Доналд икад био, каже Дантонио.

Али после болног и јавног развода 2009. године, у којем су га таблоиди разапињали јер је оставио жену због запосленице у Трамп организацији, Ен Мери Палан, Роберт Трамп је живео поувченим животом на Лонг Ајленду.

Он и Ен Мери су се венчали тек почетком 2020. године. Ен Мери је на својој Фејсбук страници недавно рекламирала Трампову параду бродова у Њујорку, део кампање која демонстрира ентузијазам у предвечерје избора у Америци.

Однос браће, у којем је старији био доминантан, а млађи је морао да то прихвати и научи како да живи с тим, описао је и Доналд, у својој књизи „Уметност споразума“. Он је описао сећање на игру, кад је украо играчке свог брата Роберта и залепио их, како овај не би могао да их поврати. – То је било то – написао је Доналд.

Председникова одлука да посети брата Роберта у болници, на самом крају његовог живота, супротна је одлуци коју је донео 1981, кад је његов старији брат Фред био у тешком стању. Према сведочењу Мери Трамп, ћерке Фреда Трампа, Доналд је отишао у биоскоп у ноћи кад је Фред умро. Ни Фред Трамп старији, отац, није дошао да га обиђе.

Извор: Еспресо.рс/ NY Times