Србија

ТУГА У СРБИЈИ! Преминуо познати глумац из „Отписаних“!

Фото: Pixabay.com
Фото: pixabay.com

Глумац Зоран Миљковић, најпознатији као Илија из „Отписаних“, преминуо је у 73. години живота. Остаће упамћен по бројним улогама у позоришту „Душко Радовић“, али и бројним епизодним улогамам у популарним серијама и филмовима.

Од њега се овај театар поздравио у читуљи објављеној у једним дневним новинама.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Са тугом обавештавамо публику и колеге да је 20.8.2020.године преминуо наш колега, глумац Зоран
Миљковић. Био је члан ансамбла Малог позоришта „Душко Радовић“ тридесет и пет година, и наш првак током петнаест година каријере – саопштили су из Малог позоришта „Душко Радовић“.

Рођен пре 73 године у Београду, младост проводи у Пожаревцу, где открива две своје највеће страсти – глуму и коње. На Љубичевским играма два пута односи победу и добија титулу „Витеза“ вишебоја 1967. и 1968, потом долази у Београд на студије историје уметности, где полаже аудицију у Акадмском позоришту „Бранко Крсмановић“.

Први професионални ангажман добија у Народном позоришту Босанске Крајине у Бања Луци, где постаје стални члан и млади првак позоришта. У Београд се враћа 1976.године и постаје члан Малог позоришта. Добитник је бројних награда, као што је награда у Бугојну за улогу Канибала у Шекспировој „Бури“, као и на фестивалима у Загребу и Котору за улогу оца и звери у представи „Лепотица и звер“.

Говорило се да у старој Југославији само два глумца су била у стању да без каскадера одјашу веома тешку трку преко шибља: то су Бобан Петровић и његов кум Зоран Миљковић.

Памте се креације у „Отписанима“, „Врућем ветру“, „Бољем животу“, серији „Вук Караџић“, филмовима „Доктор Младен“, Случај Хармс“, „Она воли Звезду“, „Подземље“ Емира Кустурице, поменута „Последња трка“, али и у Научном и Образовном програму Телевизије Београд.

Последњих десетак година интезивно је радио са продуцентском кућом „Филм 87“ из Рима и за италијанску телевизију „РАИ УНО“. Снимио је десетак серија и ТВ филмова међу којима „Заборављени“, “Велика пљачка трезора“, „Белградо Слинг“, “Буоно Папа“, „Ано 70“,“Ло Скандало де ла Банка Романа“.

Такође је играо и у неколико америчких филмова: „Логор Собибур“, „Бледо Лице“, „Кориолан“, поред великих светских глумаца као што су Дени Хјустон, Ралф Фајнс, Рики Тоњаци, Винсет Перез.

 

Фото: Pixabay.com

Извор: Телеграф.рс