Свет

УДАРНА ВЕСТ: Још једна болест се вратила: Човек се заразио док је шетао ПСА!

Симптоми куге често се појављују у року од две недеље

Последњи потврђен случај куге у Калифорнији био је 2015. године када су две особе биле изложене зараженим глодарима или њиховима бувама у Националном парку Јосемит. Те особе су се опоравиле.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Један становник Саут Лејк Тахоа у Калифорнији заражен је кугом, што је први случај ове заразе у овој америчкој држави од 2015. године.

Здравствени званичници верују да је мушкарца ујела заражена бува током шетње пса у том подручју, наводи се у саопштењу за штампу Агенције за здравство округа Ел Дорадо.Заражена особа се опоравља код куће под надзором лекара, додаје се у саопштењу.

Симптоми куге често се појављују у року од две недеље и могу да укључују температуру, мучнину, слабост и натечене лимфне чворове. Лечење антибиотицима може да буде ефикасно ако се болест открије довољно рано.

Званичници округа Ел Дорадо кажу да још истражују околности случаја након што су обавештени о позитивним резултатима теста.

– Људски случајеви куге су изузетно ретки, али и даље могу да буду веома озбиљни – рекла је др Ненси Вилијамс из Агенције за јавно здравље.

, преноси ЦНН.Напомиње да је куга природно присутна у многим деловима државе, укључујући подручја Ел Дорада.

– Важно је да појединци предузму мере предострожности за севе и своје кућне љубимце када су напољу, посебно током шетње, планинарења и/или кампоања у срединама где има дивљих глодара – рекла је она.

Последњи потврђен случај куге у Калифорнији био је 2015. године када су две особе биле изложене зараженим глодарима или њиховима бувама у Националном парку Јосемит. Те особе су се опоравиле.

Пре тога у држави није було случаја од 2006. године. Последњих деценија у САД сваке године буде забележено у просеку седам случајева људске куге, са распоном од једног до 17 случајева годишње, наводи ЦДЦ.

Раније овог месеца је човек у Њу Мексику у својим двадесетим годинама умро од куге, што је био други потврђен случај ове године.

Извор: Srbijadanas.com