СРБИЈА ЈАВЉА

УДАРНА ВЕСТ: Председнику Србије стигао важан документ!

Делегација Републике Српске, у којој ће бити Милорад Додик, члан Председништва БиХ, Жељка Цвијановић, председник Републике Српске и премијер Владе Радован Висковић, сутра долази у Београд, где ће разговорати са председником Србије Александром Вучићем.

Милорад Додик је ексклузивно за Ало.рс рекао, да ће од Вучића тражити, да у Америци у разговору са Трампом и његовим сарадницима, постави питање статуса Републике Српске.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Ми ћемо председника Вучића упознати са константним кршењем Дејтона и међународног права, које крши високи представник и Међународна заједница, а ту је и Америка и који према Србима имају двоструке аршине. Како је могуће, да ми Срби у Републици Српској немамо право на самопоуздање, а Шиптари као национална мањина имају то право? Статус Републике Српске је дефинисан у Дејтону, а Србија, Америка и Хрватска су га потписали као гаранти – каже Додик и додаје да је председнику Србије већ послат документ.

– Ми смо председнику Вучићу послали докуменат, у коме су већ усвојени закључци и одлуке Скупштине Републике Српске о константном кршењу Дејтона од стране високог представника и међународне заједнице и тражићемо, да се питање статуса Републике Српске постави на предстојећим разговорима Вућића са Трампом и да се то чује у Америци, када смо у време Клинтона и његове политичке елите бомбардовани и када су признали БиХ, а све на штету Срба а у корист Бошњака, који су сада дигли галаму – каже члан Председништва БиХ.

– Можда ће ово питање статуса Републике Српске бити отежавајуће за Вучића, али ми тражимо да се ово питање сада постави од стране Србије, која је наша матица и потписница Дејтона, јер се Албанцима даје право да се одвоје од Србије, а нама се не да ни да сачувамо Дејтон. Од Републике Српске су отете бројне надлежности од стране високог представника и наметнуте институције које нису у Дејтону дате БиХ и сад јос амерички амбасадор у БиХ тражи, измене Дејтона – истиче Милорад Додик и наводи да су о кршењу Дејтона спремни да обавесте и Хрватску.

– О кршењу Дејтона упознаћемо и Хрватску и међународну заједницу а Дејтон се крши и на штету Хрвата у БиХ. Тражићемо враћање надлежности отете од Републике Српске и ова питања ће бити тема разговора са председником Александром Вучићем – каже Додик.

Милорад Додик уједно, ексклузивно за Ало.рс, наглашава да су о томе већ разговарали када је Вучић био у Бањалуци.

Република Српска и њено руководство су одлични, да се тражи доследно провођење изворног Дејтона и решавање даљег статуса Републике Српске.

Протеклих дана у Републици Српској из архива је извађена оригинална Декларација коју су 1992. године потписали у Женеви Алија Изетбеговић и Момчило Крајишник, те међународни представници Овен и Столтенберг као гаранти.

Извор: Ало.рс