Свет

УДАРНА ВЕСТ: Због пандемије вируса, на улицама забрањено ПУШЕЊЕ!

ЛОКАЛНЕ власти у Шпанији почеле су да забрањују пушење на јавним местима услед доказа да то повећава преношење корона вируса.

У четвртак је регион Галиција забранио пушење на улици и јавним местима као што су ресторани и барови где је социјална дистанца немогућа, преноси британски Метро.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

На Канарским острвима ова забрана важи од данас, а најмање осам других региона разматра увођење исте забране, укључујући Мадрид и Андалузију.

Шпанија тренутно има најгору инфекцију у западној Европи, а дневни случајеви порасли су са испод 150 у јуну на више од 1.500 овог месеца.

Како се наводи, ову меру препоручили су стручњаци из Друштва за пнеумологију и торакалну хирургију у циљу борбе против вируса Ковид-19.

У среду је у Галицији, једној од 17 шпанских Покрајина, потврђено нових 827 случајева заразе, што је за 87 више него претходног дана.

Премијер Галиције Алберто Нуњес Феиџо из конзервативне Народне странке рекао је да се нова мера уводи јер су лекари закључили да пушење без ограничења, у кафићима на отвореном и са људима који стоје једни близу других је високоризично и повећава могућност преношења болести.

Он је додао да ће свако ко крши забрану платити 100 евра казне.

Додаје се да је ова мера у складу с документом који је објавила Здравствена комисија у јулу а у којем се упозорава да пушење обичних или електронских цигарета повећава ризик од заразе, јер приликом избацивања дима долази и до избацивања капљица, као и до приношења прстију устима након додиривања цигарете.

Такође, опасно је и пушење наргила, популарно у ноћним клубовима и баровима.

Пушење у затвореним просторима забрањено је у Шпанији још и пре избијања корона вируса.

Извор: Телеграф.рс/Новости.рс

<div id="midasWidget__11411"></div> <script async src="https://cdn2.midas-network.com/Scripts/midasWidget-14-494-11411.js"></script>