Србија

УДАРНА ВЕСТ:Поред КОРОНА ВИРУСА, Србији прети још већа ОПАСНОСТ!

Пролаз до жаришта комараца екипе „Циклонизације“ морале су да прокрче тримерима и мачетама.

Након детаљне претраге терена екипе „Циклонизације“ нашле су велико извориште азијских тиграстих комараца. Реч је о више запуштених и зараслих парцела на Детелинари, иза Тржног центра Меркур и подвожњака на почетку Партизанске улице.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Током мониторинга одраслих комараца који смо редовно спроводили у овом делу Новог Сада, примећено је значајно присуство јединки ове инвазивне врсте комараца. Доста времена требало нам је да претражимо шире подручје, а пролаз до овог жаришта комараца наше екипе морале су да прокрче тримерима и мачетама.

– Осим што су зарасле у вегетацију, на овим пацелама има и запуштених помоћних објеката, смећа, саксија, кофа и амбалаже и других предмета који су пуни воде. Тамо су наше екипе затекле ројеве ових комараца, док су побројани предмети са водом пуни њихових ларви. Тако смо у самом Новом Саду добили идеално извориште тиграстих комараца, односно жариште са кога су се ширили по околини – објашњава Дарио Аћимовић, менаџер за односе са јавношћу „Циклонизације“.

Одмах по откривању изворишта, одмах данас, оперативци „Циклонизације“ извели су ларвицидне третмане, као и третман против одраслих форми термалним задимљавањем. Како би ефекат био потпун, наредних дана третмани ће бити изведени у ширем подручју.

– За вечерас је прогнозиран повољан ветар и температуре ваздуха, тако да је план да организујемо третман сузбијања тиграстих комараца УЛВ машинама са возила на Новом Насељу, Авијатичарском насељу, Детелинари, Банатићу, Сајмишту, Салајци и Роткварији. Треба додати и да је у претходном периоду спроведен и третман ларви на микро извориштима у наведеном деловима града – објашњава Аћимовић.

Према његовим речима, искуства „Циклонизације“ показују да су изворишта тиграстих комараца (Аедес албопицтус) у урбаним срединама Новог Сада кишничаре, септичке јаме, гуме, сливници, шахтови, саксије за цвеће, бурад, кофе као и све посуде у којима се накупља кишница. На терену су, каже, узорковане ларве тиграстог комарца и из микроизворишта као што су пивске флаше, конзерве, амбалаже у којима је било довољно нутријената и воде да се формира целокупан развојни цикус ове врсте.

– Оваква изворишта у домаћинствима неопходно је прекрити или уклонити како се не би накупљала вода. Уколико грађани у свом дворишту или околини поседују кишничаре, шахтове, бурад и друге посуде са водом тај проблем могу да пријаве нашем цалл центру на 021/641 23 22. Наше екипе ће по дојави спровести детаљан преглед терена и ако је потребно, извести ларвицидни третман. На тај начин спречићемо заједно ширење ове агресивне врсте комараца – објашњава Аћимовић.

Иначе, стручњаци „Циклонизације“ званично су одрасле јединке тиграстог комараца у Новом Саду детектовале 2018. године. Од тада се ова врста посебно прати и изводе се циљани третмани њиховог сузбијања. Током ове и протеклих сезона детектовано је ширење ове инвазивне врсте из првобитних резервоара у околини Партизанске улице по оближњим деловима града – Детелинари, Банатићу, Сајмишту, Салајци, Роткварији, Новом Насељу и Авијатичарском насељу.

– Чињеница је да ове године није било праве зиме и континуираних ниских температура, те је очекивано и то што није било природне редукције њихове бројности. Зато наши стручњаци од почетка сезоне прате бројност и распрострањеност ове врсте комараца и када год се укаже потреба изводе третмане – каже Аћимовић.

Тиграсти комарац је инвазивна врста, пореклом из Југоисточне Азије, која се последњих година шири по Европи. До ширења долази због повећеног и убрзаног промета роба у свету, али вероватно и због измењених климатских услова последњих година. Оно што одликује тиграсте комарце је чињеница да им је за репродукцију довољна и изузетно мала количина воде. Реч је о комарцима који су обично ситнији од домаћих речних и урбаних комараца, али и изузетно агресивни у тражењу крвног оброка. При томе, за разлику од домаћих, који углавном имају пик ујутро и увече, тиграсти комарци су активни и гризу већи део дана.

ПРВИ КОМАРАЦ ЗАРАЖЕН ВИРУСОМ ЗАПАДНОГ НИЛА
Како је реч о врсти комараца која преноси вирус Западног Нила, а на нашем подручју реч је о такозваном урбаном или кућном комарцу (Цулеx), „Циклонизација“ током сезоне, у сарадњи са градском управом, прати зараженост комараца.

– У 36 узорака комараца сакупљених на територија града, приградских насеља и села у првој половини овог месеца, присуство вируса Западног Нила детектовано је само у једном. Реч је о узорку са Клисе. За анализу је задужена лабораторија Научног института за ветеринарство из Новог Сада, а присуство вируса утврђује се ПЦР методом – објашњава Дарио Аћимовић.

Подсетимо, у претходна два круга тестирања у првој половини јула и у другој половини истог месеца, анализирани су узорци са сличног броја локација, а присуство вируса није потврђено ни у једном.

– Овакав резултат је очекиван јер су за развој вируса у комарцима потребни дужи периоди топлог времена. Вирус Западног Нила је присутан на нашем подручју већ годинама и људи морају да буду свесни да он неће нестати – објашњава Дарио Аћимовић.

Званично је детектован 2012. године, а већ 2013. године Србија је имала највећу епидемију на територији Европе. Резервоар овог вируса су птице, а присутност вируса Западног Нила у комарцима очекује се у другој половини јула и током августа. Преношење вируса са комараца на људе обично се дешава пред крај сезоне, у августу и септембру, јер је то време када комарци мењају домаћине и крвни оброк узимају и са птица и са људи.

Преношење вируса зависи и од температуре. Изразито високе температуре, рецимо, погодују бржем развоју вируса. У комарцу који се хранио на зараженој птици он се брже развија, односно пре достиже вирулентност и осигурава преношење на човека на којем се комарац потом храни.

– У заштити здравља грађана кључно је током целе сезоне држати бројност комараца под контролом и на време прекинути овај ланац преношења. Важно је да се систематски ради на сузбијању комараца и да се не доспусти да комарци опстану толико дуго да узму крвни оброк са птице, положе јаја, а онда поново узму крвни оброк са човека и тако пренесу вирус – објашњава Аћимовић.

Извор: Srbijadanas.com