Србија

ВАКЦИНА ПРОТИВ КОРОНЕ СТИЖЕ У СРБИЈУ! Доћи ће из ове две земље, а ево и када можемо да их очекујемо

Фото: Pixabay.com

Наше власти имају гаранције и Пекинга и Москве да ћемо међу првима на свету добити вакцину против короне. У најбољем сценарију вакцине би могле да стигну крајем октобра, а најкасније до Нове године

Србија ће бити међу првим земљама у Европи и на свету које ће добити и руску и кинеску вакцину против коронавируса, сазнаје Информер.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Наши одлично обавештени извори тврде да српске власти имају чврсте гаранције и Москве и Пекинга да ће један од првих контингената вакцина, чим оне прођу све неопходне контроле, стићи управо у Србију.

Вучић: Разговарамо са свима
Најоптимистичније прогнозе кажу да би то могло да се догоди већ крајем октобра, што би допринело стварању колективног имунитета чак и пре краја године.

– Наши стручњаци су у свакодневној комуникацији и са руским и са кинеским колегама и помно прате развој вакцина. Морате знати да то не може да се заврши преко ноћи, треба да прође неко време, али Србија сасвим сигурно може да рачуна и на кинеске и на руске вакцине практично пре свих других у нашем региону. Иако је реч о здравственом питању, ово без сумње показује и какав положај и углед наша држава има у свету, а нарочито какве односе гајимо са својим традиционалним савезницима – преноси наш саговорник, одлично упућен у процес набавки вакцина.

Председник Србије Александар Вучић претходно је потврдио да је Србија спремна да преговара са свима који произведу вакцину коју прижељкује читав свет.

– Знам с ким све српски стручни тимови разговарају о вакцини и са ким имају потписане меморандуме о сарадњи и прате развој вакцине кроз прву, другу и трећу фазу. Срећни смо ако су Руси и пре тога произвели вакцину, само што морају наши стручни тимови да кажу да ли је безбедна и сигурна… Спремни смо да разговарамо са свима, јер што пре стигне вакцина, то је спас за нашу економију – рекао је Вучић.

Подсећамо, осим са Русијом и Кином, наша држава на развоју вакцине за ковид-19 сарађује и са западним земљама. Тако је премијерка Ана Брнабић још у мају, током разговора са шефицом

Европске комисије Урсулом фон дер Лајен, најавила да ћемо донирати два милиона евра за истраживање и проналазак цепива.

Према мишљењу експерата са којима је разговарао Информер, таква активност Србије на међународном плану, посматрајући и здравствене и геостратешке интересе наше земље, заслужује само похвале.

Здравствени стручњаци кажу да је јако добро то што ћемо вероватно бити у прилици да набавимо вакцину и од Русије и од Кине и додају да би она могла да добије одобрење Агенције за лекове до краја године.

Инфектолог Жарко Ранковић каже за Информер да би изузетно добро било да вакцину добијемо у што скорије време.

– Потребно је да прође одређена процедура за регистрацију, а тиме ће се бавити наша Агенција за лекове. Она даје одобрење за примену цепива и мислим да би могла да то учини до краја године. Наравно, потребно је да има све информације о безбедности вакцине. Прича се о различитим земљама које покушавају да дођу до безбедне вакцине, у игри су Кина, Русија, па чак и вакцина са Оксфорда и добро је да је тако. Што више произвођача, већа је шанса да добијемо што бољи производ… – наводи Ранковић.

Он додаје да ћемо можда бити у прилици да набавимо цепиво од више произвођача.

– То значи и прихватљивију цену и већу количину. Уверен сам да ће председник Вучић због добрих односа и са Русијом и са Кином успети да обезбеди довољан број доза вакцине за читаву Србију – подвлачи Ранковић.

Када је сама процедура у питању, Драгутин Рајевац из Удружења приватних апотекара каже да ће бити потребно од два до три месеца да се у нашој земљи провери и одобри вакцина против ковида.

– И то би чак био убрзани процес, јер независно од тога да ли је вакцина регистрована у некој другој земљи, мора да се провери и код нас. Потребно је да се одреди један број добровољаца који би примио вакцину и од резултата зависи да ли ће цепиво добити сертификат. Ако је вакцина безбедна, добија се сертификат и лек се региструје у Министарству здравља… – објашњава Рајевац.
Добро смо се поставили

На другој страни, и сарадник Института за европске студије Милан Игрутиновић сматра да се Србија, када је реч о набавци вакцина против короне, добро позиционирала.

– То значи да држимо сва врата отворена, односно пратимо шта се дешава са развојем вакцина и чекамо ону која ће бити пријављена и званично одобрена од Светске здравствене организације. Ми смо и иначе везани за СЗО и пратимо њихове препоруке – истиче Игрутиновић, додајући да је Србија и финансијски учествовала у развоју вакцине.

– Одређена средства смо уплатили у фонд који је везан за СЗО, а који се користио за развој вакцине. И на тај начин смо се добро позиционирали. Јако је битно што сва врата држимо отворена јер је бесмислено због геополитичких интереса или превирања закуцати се и везати само за једног произвођача – наглашава Игрутиновић.

АЛЕКСАНДАР БОЦАН-ХАРЧЕНКО
РУСКИ АМБАСАДОР
Надамо се да ће наша вакцина ефикасно допринети победи човечанства над ковидом-19. Захвални смо председнику Србије Александру Вучићу на добрим речима на рачун наших стручњака.

АМЕРИКАНЦЕ ОВО БАШ, БАШ БОЛИ

Бен Хоџис: Србија постаје Венецуела Балкана
Бивши главнокомандујући америчких копнених снага у Европи Фредерик Бен Хоџис рекао је за ‘Глас Америке’ да би Србија због све интензивније сарадње са Русијом и Кином могла да постане „Венецуела Балкана“?!

– Пословање са Кином се за многе државе углавном оконча значајном крађом технологије, ангажовањем кинеских радника на штету домаћих и ситуацијама чије су последице велики дугови. Надам се и да Србија покушава да ојача сопствену независност у односу на Кремљ, да се извуче из перцепције да је сателит Москве – рекао је Хоџис, који је и одраније познат као србомрзац.

 

Фото: Pixabay.com
Извор: Информер.рс