Русија

ВАКЦИНА ПРОТИВ КОРОНЕ СТИЖЕ ЗА ДВЕ НЕДЕЉЕ? Ево ко ће се први вакцинисати…

Фото: Pixabay.com

РУСИЈА је решена да буде прва држава у свету која ће за мање од две недеље одобрити вакцину против корона вируса, упркос забринутости за њену безбедност и ефикасност.

Руски званичници открили су за „Си-Ен-Ен“ да раде на томе да вакцина, коју је развио московски институт Гамалеја, буде одобрена најкасније до 10. августа. Тада ће, према плану, бити одобрена за јавну употребу, а први ће је добити здравствени радници.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– То је тренутак Спутњика – рекао је Кирил Дмитриев, шеф руског фонда за суверено богатство, који финансира руска истраживања вакцине. Тиме је алудирао на успешно лансирање првог сателита на свету од стране Совјетског Савеза 1957. године.

– Американци су били изненађени када су чули звук Спутњика. Исто је и са овом вакцином. Русија ће је имати прва – додао је он самоуверено.

Међутим, Русија није објавила никакве научне податке о свом тестирању вакцине и „Си-Ен-Ен“ није у могућности да потврди њену тврдњу о сигурности или ефикасности. Постоји, такође, велика забринутост да је тестирање вакцине на људима непотпуно.

На десетине тестирања потенцијалних вакцина тренутно се одвија широм света, а врло мали број кандидата је стигао до испитивања на великом броју људи. Ипак, већина истраживача упозорава да је остало много посла пре него што вакцине могу да добију одобрење регулатора.

Док неке вакцине већ увелико газе трећу фазу испитивања, руска вакцина тек треба да заврши другу. Та фаза подразумаве давање вакцине стотинама људи подељеним по групама, као што су деца или старији, како би се установило да ли она делује различито на тим групама. У овој фази се, такође, додатно тестирају безбедност вакцине и њена способност да активира одговор имуног система

Оно што је до сада познато о вакцини Института Гамалеја, који је део руског министарства здравља, јесте да је њено тестирање почело у јуну и да је она засновану на вирусном вектору, односно безопасном вирусу као некој врсту тројанског коња за преношење генетског материјала патогена у ћелије ради изазивања имунолошког одговора. У овом случају научници су комбиновали два аденовируса, Ад5 и Ад26.

Тестирање прве групе добровољаца код којих је испитивана безбедност и толерантност вакцине, завршено је 15. јула. Другој групи волонтера код којих се тестира ефикасност и имуногеност вакцине, убризгаван је други састојак. У другој фази циљ је јачање имуног система и продужетак дејства вакцине. Институт је саопштио са се сви волонтери осећају добро, да немају тегобе и нуспојаве.

Истраживачи планирају да другу фазу заврше до 3. августа, а затим спроведу трећу фазу испитивања паралелно са вакцинисањем медицинских радника. Руски научници кажу да је вакцина брзо развијена јер је модификована верзија оне која већ постоји за борбу против других болести.

РУСИ ОПТИМИСТИЧНИ

Такав приступ постоји и у многим другим земљама и другим компанијама, међутим, чак ни водећи кандидати нису се усудили да дају тако оптимистичне прогнозе попут руских званичника.

Модерна, чију вакцину подржава америчка влада и која је у понедељак започела тестирање треће фазе, развила је вакцину против корона вируса на окосници вакцине коју је развијала за сродни вирус, МЕРС. Иако је то убрзало развојни процес, амерички и европски регулатори захтевају комплетан тест безбедности и ефикасности вакцине и најављују да ће бити спреман за употребу најраније средином јесени. Вакцине које се развијају у Великој Британији се такође крећу брзо, али се произвођачи нису обвезали за датум када ће њихови производи бити одобрени.

Руско министарство одбране саопштило је да су руски војници били добровољци у испитивањима на људима. У снимљеним коментарима достављеним „Си-Ен-Ену“, Александер Гинсбург, директор пројекта, рекао је да је већ себе вакцинисао.

Русија је показала своју лидерску позицију у развоју вакцина и своју доказану платформу вакцина против еболе и МЕРС-а, како би донела прво сигурно и ефикасно решење за највећи проблем на свету – изјавио је Дмитриев раније.

Светска здравствена организација је навела да нема одобрене вакцине за МЕРС.

Руско министарство здравља, које још није потврдило август као датум одобрења, саопштило је да ће медицинско особље које се налази на првој линији фронта бити прво вакцинисано, након што вакцина буде одобрена за јавну употребу.

 

Фото: Pixabay.com
Извор: Блиц.рс