Србија

ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ! Грађани данас вам истиче рок, ако не платите ову обавезу казна је 5.000 динара!

Ако још увек нисте платили трећу кварталну рату овогодишњег пореза на имовину, данас је последњи дан када то можете да учините без плаћања затезне камате. Овај рок важи за све пореске обвезнике, а они који још увек нису добили пореска решења за 2020. годину требало би своју обавезу да измире према износу из последњег тромесечја прошле године.

Наиме, пореска решења најчешће стижу на адресе власника некретнина са неколико месеци закашњења, односно обвезници их за текућу годину добију тек у марту или априлу, а ове године је корона вирус додатно померио и те рокове. Тако бројни власници станова у Београду, Нишу или Новом Саду још увек чекају документ од Пореске управе.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Када им стигне ново решење моћи ће да га упореде са прошлогодишњим износом и виде да ли је потребно да доплате одређену суму или су можда већ преплатили потребан износ, па могу да умање наредну рату. Обвезници који на решењу добију већи износ, треба да уплате разлику у року од 15 дана, колико им се неће рачунати камата.

На примедбе појединих обвезника да су добили увећане износе за плаћање пореза, из локалних пореских одељења поручују да висина пореза зависи од просечних цена некретнина које су утврђене одлуком локалних самоуправа.

Те просечне цене зависе од цена остварених у промету у претходној години, па негде могу бити умањене, а негде увећане. Самим тим ће и порез неким грађанима ове године бити мањи, а некима већи.

Ако неко сматра да му је порез неоправдано повећан, може се јавити надлежном општинском одељењу Секретаријата за јавне приходе да разреши ситуацију.

Порез на имовину плаћа се, иначе, квартално, и то у року од 45 дана од дана почетка тромесечја, тако да рате доспевају око 15. у месецу: фебруару, мају, августу и новембру.

За сваки дан кашњења уплате пореза на имовину обвезнику се обрачунава затезна камата, која тренутно износи 9,25 одсто.

На пример, ако порески обвезник квартално плаћа око 6.000 динара за стан од 90 квадрата у Београду, то значи да ће га три месеца кашњења са уплатом коштати око 150 динара.

За избегавање плаћања пореза на имовину предвиђена је казна од 5.000 динара.

Иначе, обвезници који то желе могу да уплате и комплетан износ годишњег пореза одједном, на пример на почетку године, и у том случају не морају касније да воде рачуна о кварталним роковима.

Пауза за време ванредног стања

Уредбом Владе било је прописано да се током трајања ванредног стања у Србији, уведеног због корона вируса, неплаћени порески дуг не наплаћује, као и да се не поништавају решења о одлагању плаћања дугованог пореза. Након укидања ванредног стања, 6. маја, престало је и важење ове Уредбе, па су се све активности у вези са пореским обавезама грађана вратиле у редовне календарске рокове.

Извор: Блиц.рс