Србија

ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ! Новац ће бити на рачуну грађана у септембру: Ко не жели минималац, може да га врати! Ево о чему је реч

Предузетници, микро, мала и средња предузећа која су добила минималну зараду у јулу, односно која су искористила помоћ државе у првом пакету економских мера, неће морати да се пријављују за нови пакет подршке. Око 235.000 предузећа, односно 1.050.000 радника, за нове минималце биће пријављени аутоматски.

„Они ће по аутоматизму добити и 60 одсто минималне зараде у августу и септембру, а уколико неко не жели тај новац, може да га врати у трезор Републике Србије“, објаснио је министар финансија Синиша Мали.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

То практично значи, да ће сви они радници који су током претходних месеци примили по 90.000 динара, добити још по 36.000 динара, а све уколико се њихови послодавци не одлуче да новац ипак оставе у трезору државе.

Највећи број радника ће плату поново примити из два дела, као што је то био случај током спровођења првог пакета мера. Могућност која, такође, постоји јесте да послодавац исплати целу зараду, као што је то чинио пре кризе, а да додатак који добија од државе буде додатак на плату. Ипак, имајући у виду да готово да нема компаније у Србији којој пословање због тренутних околности није озбиљно нарушено, мало је послодаваца који ће и бити у могућности да на такав начин поступе.

„Очигледно је мере спашавају привреду, резултати првог пакета су добри. Крајњи резултат је још неизвестан јер не знамо колико ће здравствена криза трајати, али је добро да се одговара на изазове у ходу“, оцењује економиста Иван Николић.

Проблеми су такви, како каже, да не можете да донесете, и није ни добро донети неку средњорочну стратегију или дужу, јер је неизвесно шта ће бити следећег месеца, а камоли на јесен или на неки дужи рок.

„После почетног удара у марту, сад су уследиле нове мере које су дошле пре свега као резултат неочекивано добрих резултата у економији. Отворио се простор за нове директне мере. С друге стране, постојала је неизвесност и у привреди, поводом завршетка тог првог издашног пакета мера. Ово тумачим као један прелазак или приземљење… на нешто скромнију помоћ“, каже наш саговорник.

И новооснована предузећа имају право на помоћ
Други пакет омогућава и предузећима основаним између 15. марта и 20. јула да могу да добију подршку, али ће за њу морати да се пријаве, а новац ће им на рачуне лећи у септембру.

„С обзиром да је пријављивање током августа, до краја августа, у септембру ће добити две минималне зараде, то је веома важно да и новооснованим привредним друштвима дамо могућност да добију новац из другог пакета“, рекао је министар финансија.

Услов за добијање државне помоћи је да нема отпуштања више од 10 одсто радника три месеца након добијања 60 посто последње минималне зараде.

Извор: Блиц.рс