СРБИЈА ЈАВЉА

ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ: Ове земље су у ЦРВЕНОЈ ЗОНИ, ево шта то значи!

Све земље су на основу епидемиолошке ситуације подељене по зонама – у црвену, плаву и зелену, и на основу тога се и уводи обавезан негативан ПЦР тест при уласку у нашу земљу.

Кризни штаб за борбу против короне донео је данас одлуку да странци који долазе у Србију из Хрватске, Румуније, Бугарске и Северне Македоније морају да имају негативан ПЦР тест не старији од 48 сати, али како се сазнаје, ово није коначан списак земаља за које ће бити уведена оваква мера. Како каже епидемиолог проф. др Бранислав Тиодоровић, члан Кризног штаба за борбу против короне, о другим земљама ће се највероватније одлучивати на следећој седници.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он је до детаља објаснио на основу чега је ПЦР тест уведен за ове четири земље.

– Све земље смо поделили у три категорије – у црвену, плаву и зелену. Црвена је она која има заражавање од 25 на 100.000 становника, плава је она која има између 10 и 25 на 10.000 становника, а зелена она која има испод 10. Држали смо се података Европског центра за заразне болести – каже проф. др Тиодоровић.

Бугарска, Северна Македонија и Румунија су у црвеној зони, док је Хрватска у плавој.

– Хрватска није у црвеној, али је у плавој зони са тенденцијом раста, што су јуче и они сами објавили – да имају тенденцију раста броја заражених, па чак и умрлих. У плавој зони су и Грчка и Турска, али ту нисмо ништа уводили јер бележе пад. Код њих је стабилна ситуација. Јесу изнад десет али далеко од 25. У плавој зони су и Швајцарска, Чешка, Данска, Пољска, Велика Британија. И за њих ћемо вероватно уводити привремене мере са ПЦР тестом – наводи проф. др Тиодоровић.

У најбољој, зеленој зони је чак и Италија.

– У зеленој је и Мађарска, која има изузетно добре резултате. Ту су и Норвешка, Исланд, чак и Италија која има испод 7 на 100.000 становника – каже он.

Обавезан ПЦР тест од сутра
Одлука обавезном негативном ПЦР тест за стране држављане који долазе из Северне Македоније, Румуније, Хрватске и Бугарске сутра ступа на снагу. Ово не важи за наше држављане, који долазе из ових земаља.

Са друге стране, чланови штаба су данас укинули све мере за држављане Црне Горе.

Иначе, на питање зашто је баш сада донета одлука п ПЦР тесту за поједине земље, а не раније, др Дарија Кисић Тепавчевић, заменица директора Института за јавно здравље „Др Милан Јовановић Батут“ је рекла да желе да смање унос вируса поготово сада када имамо повољнију ситуацију. :

– Сада смо сведоци да имамо повољнију епидемиолошку ситуацију и желимо да остане тако, да буде стабилно, јер знамо да нам следи и полазак у школу и период када је сезона респираторних инфекција, тако да желимо да смањимо унос вируса у нашу земљу – објаснила је она.

Шта то може да поквару мирнију епидемиолошку ситуацију
Проф. Тиодоровић је рекао да је јако битно да се сада не опустимо, и да не покваримо овакву епидемиолошку ситуацију пред 1. септембар, односно полазак деце у школу.

С тим у вези изразио је бојазан да ризик може да постоји на Златибору, Копанику, Врњачкој Бањи, свуда тамо где сада има пуно гостију…

– Све то носи ризик а не би требало да нам долази до ремећења мирније ситуације пред полазак деце у школу – казао је проф. др Тиодоровић.

И министар здравља Златибор Лончар је рекао и да је ситуација са корона вирусом боља него претходних дана, али да је то и даље велики број, те да нема опуштања. Истакао је да је неопходно да се и даље придржавамо мера, које дају резултате, и да на тај начин помогнемо здравственом систему.

Спремање за други талас
На питање да ли се спремамо за други талас, Лончар је новинарима рекао:

– Морамо да будемо спремни. Корона нас је више пута изненадила. Не само нас него и цео свет. Шта можемо да очекујемо на јесен кад се удружи са другим вирусима, кад не будемо могли да отварамо прозоре, да будемо у затвореном – што је нормално јер ће бити хладније – ми се спремамо, правимо нове болнице.

Извор: Srbijadanas.com