Регион

ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ГРАЂАНЕ! Ако идете у Црну Гору, овај папир обавезно морате понети

Након јучерашње најаве из Црне Горе да би за грађане Србије могли да се укину тестови приликом уласка у земљу, многи разматрају да одмор проведу тамо. Међутим, једно питање мучи све – шта ако се заразе тамо? Ево шта се тада дешава.

Тренутно на границама нема неких посебних гужви, а и даље за сада важи услов о негативном тесту.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Директор Националног бироа осигуравача Црне Горе Борис Шабан је у Јутарњем програму ТВЦГ говорио о значају путног здравственог осигурања, које би требало да покрије трошкове лечења ако се деси болест или повреда на путу.

– То је врло једноставно. Контактира се осигуравајуће друштво у Црној Гори. Осигурање се издаје за одређени број дана, може и за дужи период и врло је приступачно кад је цена у питању – рекао је Шабан, пренео је портал РТЦГ.

Појаснио је да се у износу од десет евра може покрити осигурање у трајању од десетак дана.

Кад је у питању ковид-19, Шабан је рекао да је, што се тиче осигурања, тај вид покрића, ако би дошло до болести, искључен.

– То је стандардна процедура која је карактеристична за осигурања, слично као у случају ратног или ванредног стања – појаснио је Шабан.

Директор Фонда за здравствено осигурање (ФЗО) Сеад Чиргић изјавио је у истој емисији да би било добро да туристи из Србије, приликом доласка у Црну Гору, а ради остваривања права на здравствену заштиту, са собом имају оверени образац Фонда за здравство своје земље.

Чиргић је појаснио да су туристи дужни се са тим обрасцем подручној јединици ФЗО у месту боравку, где добијају здравствени лист по којем се, у случају потребе за хитно здравственом заштитом, иста и пружа и ту, каже, “даље за њих нема никаквих проблема“.

– Неће ни овако бити проблема, никад их није било ни пре. У ситуацији да се нађу у некој здравственој установи, а свака здравствена установа у Црној Гори зна да је дужна да се обрати Фонду, да нам да податке о странцу, туристи, о чему се ради и онда наш фонд остварује комуникацију, конкретно са фондом из Србије – прецизирао је Чиргић.

Није, тврди, дошло до пооштравања мера и процедура у односу на надлежности Фонда.

– Међутим, оно што се јесте променило због појаве пандемије је другачији поступак правила, односно понашања приликом уласка туриста у Црну Гору и поступак у случају да ти туристи оболе, конкретно од вируса ковид-19 или су били у контакту са зараженима.

Чиргић је рекао да туристи увек могу да рачунају на здравствену заштиту у случају потребе за њом.

Извор: zena.blic.r