Србија

ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА УЧЕНИКЕ! Ово су правила која ће морати да поштују у школи!

По један ђак у клупи, размак при доласку у школу, чак и на степеницама, неке су од нових мера којих ће ученици морати да се придржавају од 1. септембра

Одржавање физичке дистанце од 1,5 метара између школараца при доласку у школу, обавезне маске и дезинфекција на улазу, минималан размак од пет степеника чак и на степеништу школе, али и по један ђак у свакој клупи само су неке од новина које ученике очекују са почетком нове школске године 1. септембра.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Зна се ред

Поводом посебних околности у којима ће се због епидемије коронавируса одигравати овогодишњи полазак у школе широм Србије, ОШ „Лазар Саватић“ у Београду направила је едукативни видео о правилима понашања који је поделила свим ученицима, родитељима и својим запосленима.

Према ранијим упутствима Министарства просвете, часови ће трајати 30 минута, мали одмор ће служити да се замени прибор, свеске и оловке, као и за посету тоалету, док ће за време великих одмора и међу сменама проветравати учионице и чистити и дезинфиковати просторије.

– Приликом доласка у школу потребно је да се држите прописане дистанце од 1,5 метара, биће прилике да се са другарима грлите и поздрављате, али сада је потребно да одржавате међусобну дистанцу. При уласку у школу обавеза свих нас је да ставимо маске, дезинфикујемо руке и прођемо кроз дезобаријеру са обе ноге – наводи се у видео-упутству.

Минимално задржавање

У школи инсистирају да је потребно да се ђаци у холу школе задржавају минимално, као и да се и на степеништу мора одржавати обавезна дистанца од минимум пет степеника. Уколико се школарци буду држали за гелендер, треба да одмах дезинфикују руке, а при уласку у учионицу маске се скидају тек онда када ђаци седну за своја места у клупама.

– Приликом одласка у тоалет морате ставити маске и водити рачуна о заузетости, јер у тоалету сме да буде онолико ученика колико има кабина. Један ученик седи сам за једном клупом, а часови физичког ће бити одржавани напољу, кад год је то могуће, уз поштовање безбедне дистанце – наводе из ОШ „Лазар Саватић“ и у видео-упутству са правилима понашања у школи током школске 2020/21. године.

Долазак у школу

одржавање физичке дистанце од 1,5 метара
дезинфекција руку и пролазак дезобаријере
стављање маске при уласку у школу

Кретање по школи

маске су обавезне у холу школе
ученици морају држати растојање од пет степеника на степеницама
након дирања гелендера одмах се морају дезинфиковати руке

Понашање у учионици

маске се скидају тек када деца седну за своја места у клупи
сваки ученик седи сам у клупи
часови ће трајати 30 минута, а 15 ученика може да борави у учионици

Одлазак у тоалет

стављање маски
у тоалету сме да буде ученика онолико колико има кабина
сваки тоалет има упутство како се правилно перу руке

Физичко

часови физичког ће се по могућности одвијати напољу
обавезно поштовање физичке дистанце
обавезно ће бити ношење маски

Чишћење

велики одмори ће служити за дезинфекцију и проветравање просторија
паузе међу сменама ће се користити за комплетну дезинфекцију свих клупа, тоалета и просторија

 

 

 

 

Извор: Курир.рс