Спорт

ВЕЛИКА ТУГА! Преминуо легендарни капитен репрезентације!

Фудбалска репрезентација Камеруна је направила фасцинантан резултат на Мундијалу у Италији пре 30 година, стигли су до четвртфинала, на шампионат су дошли као прваци Африке и одмах на почетку шокирали Аргентину победом од 1:0. Роже Мила је био највећа звезда тог тима, али је капитен и лидер био Стивен Тата.

Овај снажни дефанзивац је предводио афричку селекцију, повредио се у продужецима против Енглеза када је после велике борбе Камерун елиминисан.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Тата је играо десног бека, мада је по потреби био и штопер, а занимљиво да после сјајних партија није отишао у Европу. Био је на проби у КПР, али менаџер Хоув није хтео да га ангажује.

Вратио се у домовину, каријеру је завршио играјући средином последње деценије у Јапану, једну годину за Тосу који је пропао, па се фудбалер повукао у 33. години. Наступио је за Камерун и 1994. на Мундијалу, био је пред крајем каријере, за „Лавове“ је одиграо 63 меча и дао 3 гола.

Радио је у савезу са млађим категоријама, пре пар година аплицирао за посао селектора, нису га изабрали.

Иначе, 1992. о чему пише у својој књизи „Фудбалом против непријатеља“ Сајмон Купер, пред финале камерунског купа 1992. отела су га четворица наоружаних људи и претукли да не би играо за Олимпик против Дијаманта Јаундеа. Он је ипак изашао на терен, био капитен, над њим је направљен пенал после кога је постигнут једини гол на мечу, па је подигао пехар на крају.

Шок и саучешће је међу првима изразио Роже Мила коме је Тата био капитен и добар пријатељ.

 

Фото: Pixabay.com
Извор: Srbijadanas.com