loading...
Спорт

ВЕЛИКА ТУГА! Преминуо легендарни репрезентативац и играч Црвене звезде!

Тужна вест за српски спорт стигла из Кикинде – у 85. години је преминуо Бранко Лужанин, некадашњи одбојкашки репрезентативац. Још један из сјајне генерације одбојкаша београдске “Југославије” и вишеструки државни репрезентативац отишао је 29. јула у Кикинди, тихо и ненаметљиво у легенду. Био је један од најбољих смечера и најбољи “пеналџија” Европе. Бранко Лужанин играо је доцније и за Црвену звезду, за Приштину и одбојкашки клуб Кикинду. Преко 50 пута облачио је државни грб и играо у првој постави првенстава Европе и света…

Са ОК “Југославијом” освојио је четири титуле шампиона, три трофеја Купа , а са јуниорском екипом “Југославије” титулу првака без изгубљеног сета. Био је један од најбољих изданака “босоногих дечака”, које је легендарни тренер Драгослав Сиротановић “убацио у ватру” док су били још јуниори!!!

Његов отац Огњен погинуо је кад су немачки ловци оборили његов авион, изнад Југославије, 1941. године. Одгајала га је мајка Рајка, а подржавала у свему супруга Боба (такође одбојкашица). Њима се придружио прошле среде и наставио неславне одласке својих саиграча Зорана Пертовића, Драгана Рајачића, Стевана Палишашког, браће Узелац, Љубе Илића, Српка Петровића, Предрага Сретеновића и Александра Петровића…Сви они, заједно са Бранком Лужанином гајили су прелепу одбојку са бројним комбинацијама. О томе могу да сведоче преживели Хамид Гачанин, Бранко Драганић, Срдјан Јерчић, Милован Симић и аутор ових редова – капитен Петар Станишић!

 

Фото: Pixabay.com
Извор: Ало.рс

loading...