Спорт

ВЕЛИКА ТУГА! Преминуо легендарни репрезентативац и играч Црвене звезде!

Тужна вест за српски спорт стигла из Кикинде – у 85. години је преминуо Бранко Лужанин, некадашњи одбојкашки репрезентативац. Још један из сјајне генерације одбојкаша београдске „Југославије“ и вишеструки државни репрезентативац отишао је 29. јула у Кикинди, тихо и ненаметљиво у легенду. Био је један од најбољих смечера и најбољи „пеналџија“ Европе. Бранко Лужанин играо је доцније и за Црвену звезду, за Приштину и одбојкашки клуб Кикинду. Преко 50 пута облачио је државни грб и играо у првој постави првенстава Европе и света…

Са ОК „Југославијом“ освојио је четири титуле шампиона, три трофеја Купа , а са јуниорском екипом „Југославије“ титулу првака без изгубљеног сета. Био је један од најбољих изданака „босоногих дечака“, које је легендарни тренер Драгослав Сиротановић „убацио у ватру“ док су били још јуниори!!!

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Његов отац Огњен погинуо је кад су немачки ловци оборили његов авион, изнад Југославије, 1941. године. Одгајала га је мајка Рајка, а подржавала у свему супруга Боба (такође одбојкашица). Њима се придружио прошле среде и наставио неславне одласке својих саиграча Зорана Пертовића, Драгана Рајачића, Стевана Палишашког, браће Узелац, Љубе Илића, Српка Петровића, Предрага Сретеновића и Александра Петровића…Сви они, заједно са Бранком Лужанином гајили су прелепу одбојку са бројним комбинацијама. О томе могу да сведоче преживели Хамид Гачанин, Бранко Драганић, Срдјан Јерчић, Милован Симић и аутор ових редова – капитен Петар Станишић!

 

Фото: Pixabay.com
Извор: Ало.рс