Србија

ВЕЛИКА ТУГА! Преминуо Светозар Обрадовић!

Обрадовић је био део новосадске стрип сцене где је после студија на Грађевинском факултету почео као сценариста на серијалу „Поручник Тара“

Један од великана југословенске стрип сцене, Светозар Тоза Обрадовић преминуо је у 70. години.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Његов рад је био везан за период када су домаћи стрипови остваривали велике тираже, излазили редовно и били стални део понуде на трафикама, уз раме са лиценцним издањима, па може да се каже да је он био међу ауторима који су умногоме допринели популаризацији девете уметности код нас.

Обрадовић је био део новосадске стрип сцене где је после студија на Грађевинском факултету почео као сценариста на серијалу „Поручник Тара“ који је цртао великан нашег стрипа и његов редовни сарадник Бранислав Керац.

Обрадовић је као сценариста радио и на неколико издања којима није био идејни творац. Серијал романа „Лун, краљ поноћи“ који је под псеудонимом Фредерик Ештон писао Митар Милошевић инспирисао је стрип у издању новосадског Дневника. Стрип је излазио од 1984. до 1987.

Радио је на лиценцном „Тарзану“ који је објављивао новосадски „Маркетпринт“. Овај стрип је излазио током осамдесетих а пласиран је и на тржишта ван СФРЈ.

Поред писања сценарија за стрипове, Обрадовић је био и популаризатор стрипа и стрипски педагог кроз активности на Новосадском отвореном универзитету и оснивачки ангажман у Удружењу стрипских уметника Србије.

Изван стрипа, Обрадовић је једно време радио у документацији Радио телевизије Нови Сад а потписао је читав низ чланака и књига као публициста. Исто тако биће запамћен и као спортски радник, кошаркашки тренер и званичник.

 

Фото: Pixabay.com
Извор: Телеграф.рс