Србија

ВУЧИЋ КОНАЧНО ОТКРИО! Ево шта ћу тражити у Бриселу, а тиче се Косова

Председник Србије Александар Вучић апеловао је данас на јединство у не лакој ситуацији и изазовима пред којима је земља, јер се, каже, само тако може очувати земља, остварити успеси и трасирати још бољи пут у будућност.

„За нас ситуација није лака. На међународној сцени се не могу прогнозирати многе ствари. Није једноставно рећи, на пример, шта можемо очекивати ни у односу између Москве и Минска, па се не може предвидети ни позиција Србије у односима светских сила“, објаснио је он.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Вучић је, на конференцији за штампу, подсетио да сви говоре о потреби признања Косова, као што помињу као једино решење за БиХ, не да РС не постоји, али да се њене надлежности пребаце на централни ниво.

“За нас је важно да се поштују четири слободе, то је важно за опстанак српског народа”, каже.

Закон о заштити вредности ОВК је и према речима Вучића додатно малтретирање и шиканирање српског становништва.

Председник наводи да Приштина има и подршку од међународне заједнице.

“Али када видим да долазе на разговоре и добијају подршку дела међународне заједнице, видим да је смисао свега да Србија призна Косово. Онда нам то и кажите, да нећете да разговарате и да је то смисао свега. Чекам само да нам то у неком моменту кажу”, рекао је Вучић.

Додао је и да је предлог Београда, у последњој рунди разговора о економији, био да на роби која се увози на КиМ пише Србија, без Република Србија, али да не долази у обзир да на роби која стиже са КиМ пише Република Косово.

“Желели смо да разговори буду суштински, не формални, да се тиме решавају проблеми, а не да неко само чека да прође време како би нам изпоручио захтев који бисмо морали да прихватимо или одбијемо и будемо проказали од свих”, рекао је Вучић.

Уследиле су флоскуле и све се претворило у бирократске норме, додао је Вучић и поновио да Београд жели економску сарадњу, јер је за нас важно да се поштују четири кључне слободе – протока људи, робе, услуга и капитала.

“Реците да нећете да разговарате и преговарате, било би поштеније. За нас ситуација није лака. Сви говоре да је једино решење признање Косова и да другого решења нема. Оно што од људи тражимо и молимо је да разумеју тежину позиције у којој се налазимо”, објашњава.

“Због тога тражимо од људи у Србији, не да политичке разлике и демократија не постоје, али да разумеју тежину позиције у којој се налазимо и да што јединственији наступамо”, подвукао је он.

Вучић је казао да само тако можемо да очувамо своју земљу, остваримо успехе и трасирамо још бољи пут у будућност.

Како даље наводи, Немачка и САД неће повућу признање Косова. Најављује и да ће 7. септембра отићи у Брисел на преговоре.

“Српска страна ће тражити испуњење уговора из 2013. године – формирање Заједнице српских општина. Из дијалога нећемо да излазимо”, каже.

Извор: Тањуг