Србија

ВУЧИЋ ОТКРИО: Ево шта ће се десити ако нам понуде да признамо независно Косово!

Председник Србије Александар Вучић гостовао је у јутарњем програм Прве телевизије где је говорио о актуелним темама. Само нека од питања на која је Вучић дао одговор јесу ситуација са корона вирусом у Србији и шта нас, по том питању, очекује на јесен, када ће бити формирана нова влада, али и шта Београд очекује на састанку у Вашингтону

Председник Србије Александар Вучић се најпре дотакао теме о корона вирусу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Боља је ситуација у Србији него у региону, Европи и свету. Истакао је да је проенат новозаражених данас “изузетно добар”, те да се нада да ће тако и остати до пресека у 14 сати.

– Нижи је проценат заражених данас него јуче у ово време. И врло су ниски проценти, али и даље није крај и морамо да се боримо”, рекао је Вучић и додао сада имамо 50 људи на респираторима, али морамо да будемо опрезни и да наставимо да живимо с овом опаком болешћу. Сви ће платити ужасну цену – каже председник.

Вучић каже да га брине све, а највише оно што ће бити тема разговора у Вашингтону и Бриселу а то је КиМ.

– Мислим да смо уложили у опстанак српске економије и да је то готово невероватно. Мере које смо јуче донели односе се на хотеле у градовима. Нисмо узели градове попут параћина, Голупца јер немају статус града, али ће то бити исправљено па ће и они добити помоћ и подршку државе – нагласио је председник.

Вучић каже да смо ово могли да урадимо јер смо се паметно понашали и спустили јавни дуг на 57,5 одсто, а да су многе европске земље имале проблеме с јавним дугом.

– Захваљујући тешким реформама у које људи нису имали поверења, успели смо. Најмање ћемо се задуживати у односу на друге. Желимо да сачувамо економију и наше фабрике.

Имаћете проблеме с мањком прихода, а наш план је да подижемо економију и помогнемо хотелијерима.

Председник се потом вратио на тему епидемије истакавши да је данас нижи проценат заражености него јуче.

– Градили смо стабилан систем финансија, динар је чврст и стабилан, што никада није био случај у Србији, имамо снажан буџет и све снажнији, брине ме једино стање у поједним самоуправама. Београд је страховито снажан и јак, али ће морати да размишља о својој расходној страни. У Београду се много гради, а број градилишта је данас у Србији 62.000 док је 2013. био 500, свуда се гради.

Председник каже да се доста улаже и да се гледа да наш народ остане на огништима и да се због повезивања Србије с Европом и светом граде ауто-путеви.

Вучић је прокоментарисао и расправе о споменику Стефану Немањи.

– Споменик је висок 23 метра, а Победник 21 метар. Не знам ни за једну ствар у Београду да је рађена а да су то људи поздравили. Тако су нападали и фонтану на Славији. Мислим да је то ствар доброг односа према својој земљи.Невероватно је да ми нисмо давали пажњу Стефану Немањи, а то где ће сада бити стављен то је било ругло. То је сада једна од најлепших променада у Европи.

Председник каже да је споменик Стефану Немањи важан јер је он творац српске државе.

– Све ће то бити из државног буџета. Биће скуп али то је за наш народ, за Београд. То ради Александар Лукавишњиков, он ће градити споменик, великан светске културе, вајарства… Ради један велики мајстор, градимо један феноменалан споменик. Поставља се питање зашто то раније нисмо урадили.

У Београду можете слушати песме из целог региона и никоме то неће бити чудно. Београд је главни град, српски. Ми нисмо 75 година направили филм о Јасеновцу. Имаћемо разговоре у току недеље, биће ту и Кустурица, па ћемо видети шта ћемо даље. Морамо да поштујемо „моје“

Председник Вучић је показао и нацрт националног стадиона који би требало да се гради.

– То је насушна потреба, људи више не иду на стадион да би викали већ да уживају с децом, да поједу и попију. С унутражње стране биће дрво, а споља метална конструкција. Следеће године почиње да се ради од државног новца и биће смештено близу ауто-пута Милош Велики. То ће бити нови развојни пројекат и на том месту ће квадрат одмах скочити за 1.000 евра – рекао је Вучић истичући да ће пандан енглеском Вемблију почети да се гради од следеће године.

Ускоро коначна одлука о формирању Владе

Председник није ни данас желео да прецизирао с ким ће СНС формирати нову владу и рекао да ће одлука о томе бити ускоро донета. Он је рекао да СНС има добре односе и са Социјалистичком партијом Србије и са СПАС-ом, као и да поштује и једне и друге.

– Коначна одлука биће ускоро донета- рекао је Вучић, а на питање новинара да ли ће то бити након састанка у Белој кући, председник је то потврдио

Председник о наменској индустрији Србије

Председник Србије је рекао да су афере везане за Крушик нарушиле пословање наменске индустрије у Србији.

– Не знам чему је служио напад о извозу оружја у Јерменију. Извозили смо и шта сад, у трговини оружјем имате дозвољеног и недозвољеног крајњег корисника. Тамо где УН стави забрану не можете да извозите – рекао је он.

Никоме се не може бранити да воли Београд

Вучић је констатовао да је селидба људи са села у Београд чињеница, али да он никоме не може да брани да воли Београд и истакао да држава међутим улаже све што може како би људи остали на својим огњиштима, наводећи да је на југу земље уложено у десетине фабрика.

“Гладамо да наш народ остане да живи тамо где му је огњиште. Зато градимо аутопутеве да би повезали Србију, али и Србију са Европом и светом. Да ли је бољи живот у Београду него другде, јесте. Што смо себи дозволили да Београд заволимо а другима би да то бранимо?“, казао је он.

Вучић је рекао да се користи патетична формула „села су остала пуста , тали да је мало оних који би се вратили. Указао је да постоји много пустих села у Србији, али да не смемо бити лиецермни и солити памет људима да се врате на села.

Дете би требало да учи и стиче радне навике, а не да кукамо како му је тешко

Он се осврнуо и на кукање како су скупи уџбеници и тешки ранчеви, које очекује следећих дана са поласком у школу.

„Ја то не могу ни да слушам. Дете треба да учи И ради, да стиче радне навике. Не да кукамо како му је тешко. Не могу да будем од оних политичара и председника који би рекао у праву су родитељи искривиће се деци кичма. Неће искривити кичму од књиге“, рекао је Вучић.

Не идемо у Вашингтон на пикник

– Разговори у Вашингтону ће се одржати 3. или 4. септембра, јер постоји могућност да ће се појавити председник Трамп. Не идемо тамо на пикник и лаке разговоре, Албанци неће да причају о економији. За нас није проблем да причамо о било чему. Ако нам понуде да признамо Косово у замену за евроатланске интеграције, нека хвала им на томе. Спреман сам, припремљен сам и цео живот се борим, свакако ће бити тешко.

Вучић сматра да се Трампова администрација односи према Србији с више поштовања него претходни председници.

Он је навео да постоји притисак око Руса и све више око Кинеза.

– Увек мали страдају, трудим се да никог од њих не наљутимо. Немамо ми велики простор у којем можем да будемо задовољни и срећни. Ми игубимо рат 1999. године и ми дан после тога, и потпишемо капитулацију и правимо се као да се ништа није догодило.

Успели смо да вратимо на преговарачки сто, позиција је промењена. Ми немамо адута у рукаву, морамо да бринемо о будућности земље, о становништву на Косову, морамо да будемо људи који ће се борити за мир – рекао је председник Вучић.

Извор: Информер.рс